Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Echte diamant uit as gecremeerd huisdier

Etten-Leur, 21 mei 2004 - Een echte, gecertificeerde diamant als herinnering aan een dierbaar overleden huisdier. Met de introductie van LifeGem voor Dieren in Nederland behoort dit voortaan tot de mogelijkheden. LifeGem produceert echte diamanten uit de as van een gecremeerd huisdier, die bijvoorbeeld in sieraden kunnen worden verwerkt.

Diamanten van hoge kwaliteit ontstaan niet alleen in de natuur, maar kunnen ook op een natuurgetrouwe manier worden vervaardigd. Dit gebeurt door koolstof, het basiselement van een diamant, in vergelijkbare omstandigheden te brengen. Onder die omstandigheden ontstaan ook in de natuur diamanten (hoge druk en hoge temperatuur). LifeGem heeft een methode ontwikkeld om de zuivere koolstof uit de crematie-as te onttrekken. In een diamantpers ontstaat vervolgens binnen enkele weken een diamant. In de natuur vergt dit proces miljoenen jaren. Alle LifeGem diamanten worden individueel geïdentificeerd.

Humanisering

De LifeGem diamant is een Amerikaanse vinding die tot voor kort alleen in de VS verkrijgbaar was. Vorig jaar introduceerde de Etten-Leurse ondernemer Ton Jaspers deze uitvinding in Nederland met de oprichting van LifeGem Benelux. Hij richtte zich aanvankelijk op nabestaanden die een tastbare herinnering aan een dierbare overledene in de vorm van een diamant wensen. "Met de voortschrijdende humanisering van het huisdier in Nederland is het een logische stap om de LifeGem diamant ook uit as van gecremeerde huisdieren te produceren", aldus Jaspers.

"Het proces is exact hetzelfde. In de Verenigde Staten heeft deze ontwikkeling al een hoge vlucht genomen. En ook al is de Nederlandse situatie (nog) niet te vergelijken met die in de Verenigde Staten, ook in Nederland zijn er al circa 40 huisdierencrematoria. Daarnaast zijn er ook speciale crematoria om paarden te cremeren. Deze aantallen zullen nog verder groeien."

Groeiend assortiment

Jaspers verwacht met LifeGem voor Dieren een bijdrage te leveren aan het groeiend assortiment van 'menselijke' producten in de huisdierbranche die het leven van huisdieren en hun baasjes moeten veraangenamen. Ook de rouwverwerking na het overlijden van een huisdier hoort daarbij. De distributie van de diamant vindt plaats via dierenspeciaalzaken, dierencrematoria en dierenartsen. De consumentenprijs van een diamant uit crematie-as is afhankelijk van het diamantgewicht (karaat) en begint bij E 2.799,00 voor een exemplaar van 0.25 karaat.