Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Jongens en autochtonen zekerder van slagen eindexamen

Amsterdam, 21 mei 2004 Jongens zijn positiever in hun verwachting van de eindexamenuitslag dan meisjes. 89,2% van de jongens verwacht in één keer te slagen, tegenover 85,7% van de meisjes. Autochtone leerlingen blijken ook positiever dan allochtone leerlingen: 88,3% tegenover 75,8%. De trend is bovendien dat autochtone leerlingen steeds positiever, en allochtonen steeds negatiever over hun slagingskansen zijn. Dit blijkt uit de TKMST Havo/vwo Monitor, het grootste landelijke onderzoek onder scholieren.

Hoe dichter bij het eindexamen, hoe meer vertrouwen. Zo denkt 88,3% van de havo-5 leerlingen in één keer te slagen tegenover 82,5% van de havo-4 leerlingen. De leerlingen van vwo-6 zijn het meest positief: 92,7% terwijl in de vijfde klas het vertrouwen nog ligt op 88,7%.

Uit de TKMST havo/vwo monitor blijkt ook dat leerlingen die denken in een keer te slagen minder tijd per week aan hun huiswerk besteden dan leerlingen die denken niet in een keer te slagen. Respectievelijk 6,79 en 7,07 uur per week.

Leerlingen in Zuid- en Oost Nederland hebben de beste verwachtingen wat betreft hun eindexamenuitslag. 88,7 respectievelijk 89,9% uit deze regio s verwacht in een keer te slagen. In Midden-Nederland zijn de leerlingen het minst positief, hier verwacht 85,4% in een keer te slagen.

TKMST havo/vwo monitor

De TKMST Havo/vwo Monitor, voorheen Studie Keuze Monitor, onderzoekt jaarlijks van 18.000 leerlingen hun visie op leren, studeren, werken en studiekeuze. De monitor is een samenwerkingsverband tussen de Stichting voor Economisch Onderzoek (SEO) en Aromedia.

Aromedia

Aromedia is uitgever van de merken TKMST, Sum en Carp. Deze merken omvatten onder andere tijdschriften, gidsen, agenda s, websites en cd-rom s. Tevens organiseert Aromedia elk jaar Studie Beurs en doet ze met de TKMST Monitor onderzoek onder ruim 31.000 scholieren en studenten. Alle producten van Aromedia worden gemaakt ter ondersteuning van scholieren, studenten en professionals, in de leeftijd van 11 tot 37 jaar, bij het maken van belangrijke keuzes op het gebied van studie, werk en leven.

#####