Politie Zuid-Holland-Zuid

040521 extra bericht Dordrecht/Zwijndrechtse Waard

21-05-2004 - Extra persbericht District I

OPLEGGER MET CHEMICALIËN GEKANTELD
ZWIJNDRECHT- Vrijdagmorgen 21 mei om 05.00 uur is er op de Stationsweg een oplegger, geladen met chemicaliën gekanteld. Door nog onbekende oorzaak raakte de oplegger los van de vrachtwagen en kantelde vervolgens. De lading bestond uit acht vaten van 200 liter ijzerchloride, een pallet met zakken ureum, een vat van 1000 liter natronloog en een vat van 1000 liter natriumhypochloride. Dit zijn basischemicaliën die als bijtend kunnen worden gekarakteriseerd en ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken.

Een vat ijzerchloride en het vat natriumhypochloride raakten beschadigd en hebben gelekt. De politie heeft direct de plaats van het incident afgezet en bewoners van nabijgelegen woningen uit voorzorg gewaarschuwd ramen en deuren dicht te houden. De brandweer heeft in speciale chemicaliën pakken de oplegger geïnspecteerd en gemeten of er schadelijke stoffen vrijkwamen. Hoewel er een lekkage heeft plaatsgevonden waren de hoeveelheden minimaal en is er geen direct gevaar voor de omgeving geweest.

De brandweer is tot 12.00 uur bezig geweest om de vaten uit de oplegger te takelen, waarna de veiligheidsmaatregelen zijn opgeheven. De chemicaliën zijn afgevoerd naar het bedrijf in Zwijndrecht waar ze vandaan kwamen.

Er hebben zich geen persoonlijke ongevallen voorgedaan. De 64-jarige chauffeur uit Dordrecht raakte niet gewond en tijdens de verdere afhandeling van het incident hebben zich ook geen bijzonderheden voorgedaan.