Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

MINDEF: Apache-helikopters luchtmacht naar Irak

Minister van Defensie, Henk Kamp, heeft het parlement vandaag geïnformeerd over de uitzending van zes Apache-helikopters van de Koninklijke Luchtmacht ten behoeve van Stabilisation Force Iraq (SFIR). Dit besluit is genomen op basis van de voortdurende analyse van de veiligheidssituatie als mede een verzoek van de bataljonscommandant. Als gevolg van het toegenomen gebruik van zwaardere wapens- 'Rocket Propelled Grenades' (RPG's) en mortiergranaten- door anti-coalitie elementen is er behoefte aan extra middelen die de bataljonscommandant kunnen helpen om met name bij duisternis een goed inzicht te verkrijgen in hetgeen er gebeurt in Al Muthanna.

De Apaches worden toegevoegd aan het reeds op de vliegbasis Tallil gestationeerde Nederlandse Chinook-helikopterdetachement. Ter ondersteuning van de missie worden ongeveer honderd militairen uitgezonden. De Apaches komen rechtstreeks onder bevel van de Nederlandse commandant en worden in principe alleen ingezet binnen Al Muthanna.

Nederlandse Apaches opereren om tactische redenen en uit veiligheidsoverwegingen altijd in tweetallen. Nederland stuurt voor de uitvoering van de taken zes helikopters, waarvan twee dienen als operationele en technische reserve. De Apache-helikopter is voorzien van geavanceerde sensorsystemen zodat deze zowel bij daglicht maar met name bij nacht verkenningen vanuit de lucht kunnen uitvoeren. Door een radioverbinding kan de verkregen informatie direct aan de commandopost of aan een patrouille worden doorgegeven.

De duur van de inzet is voorzien tot uiterlijk het einde van het huidige Nederlandse mandaat (15 juli), of zoveel eerder afhankelijk van de operationele behoefte. Het personeel vertrekt vrijdag 28 mei. De Apaches vertrekken zo spoedig mogelijk.

21 mei 04 14:04