[s?.nieuws.parlement.brieven_aan_de_kamer.2004-05-21_uitzending_apache _helikopters_naar_irak]


---

Brieven aan de Kamer
---

Uitzending Apache helikopters naar Irak

21-5-2004 13:57:00

Onder meer in mijn brief van 11 mei jongstleden heb ik gemeld dat voortdurend wordt ´bezien of naar aanleiding van de gebeurtenissen aanvullende maatregelen kunnen worden genomen om de risico´s voor de Nederlandse militairen te beperken.´ Op grond hiervan en naar aanleiding van een verzoek van de bataljonscommandant van SFIR heb ik besloten tot de inzet van extra middelen in het licht van het toenemende aantal aanvallen met ´Rocket Propelled Grenades´ (RPGs) en mortiergranaten. Om aanslagen op het Nederlandse detachement of de plaatselijke Irakese veiligheidsdiensten te helpen voorkomen en om snel en effectief op eventuele aanslagen te kunnen reageren, heb ik besloten tot het op zo kort mogelijke termijn uitzenden van zes AH-64D Apachehelikopters. In deze brief informeer ik u, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken, hoe aan deze inzet vorm wordt gegeven.

Recente gebeurtenissen in al Muthanna In de brieven aan uw Kamer van 7 en 11 mei jongstleden werd melding gemaakt van een toename van het aantal incidenten in het zuiden van Irak en een verwachte toenemende spanning in de aanloop naar de soevereiniteitsoverdracht op 30 juni aanstaande. De afgelopen weken is in al Muthanna sprake van een toename van incidenten. Daarbij zijn zwaardere wapens, als mortieren en RPGs ingezet tegen zowel de Irakese veiligheidsdiensten als de Nederlandse militairen. Een Nederlandse militair is om het leven gekomen. Er zijn mortiergranaten afgevuurd op Japanse en Nederlandse kampementen. Ook is de afgelopen week meerdere malen met RPG´s op Nederlandse patrouilles geschoten. Een Irakees lid van de ´Facility Protection Service kwam op 14 mei om het leven bij een aanval nabij het CPA huis in as Samawah. Tijdens diverse voertuigcontroles in de afgelopen weken zijn aanzienlijke hoeveelheden RPGs, mortieren en andere wapens aangetroffen en in beslag genomen. Daarnaast is op 19 mei een recentelijk neergelegde anti-tankmijn op een regelmatig door Nederlandse patrouilles gebruikt pad aangetroffen.

Als gevolg van het toegenomen gebruik van zwaardere wapens door anti-coalitie elementen heeft de Nederlandse commandant verzocht om de inzet van extra middelen om de risico´s voor de Nederlandse militairen te beperken. Het is voor de bataljonscommandant noodzakelijk een goed inzicht te hebben in hetgeen er gebeurt in Al Muthanna om een juiste analyse te maken en daaraan de inzet van (gewelds) middelen te koppelen. Gezien de mortier en RPG aanvallen de afgelopen periode verdient dit inzicht met name bij duisternis verbetering. Informatie over de veiligheidssituatie wordt voor een deel vanuit de bevolking verkregen, dit is mede te danken aan de houding en de wijze van optreden van de Nederlandse militairen. De bataljonscommandant heeft voor het verwerven van informatie ook technische middelen tot zijn beschikking. Eerder heb ik besloten tot het uitzenden van een aantal mortieropsporingsradars die vandaag in het operatiegebied aan komen. Door de inzet van deze systemen kan na een aanval door mortieren de afvuurlokatie worden bepaald. Ter aanvulling neemt de behoefte toe aan een systeem voor een meer actieve wijze van opsporing. Om aan deze informatiebehoefte tegemoet te komen heb ik besloten tot het uitzenden van vier plus twee AH-64D Apache helikopters. Daarnaast kunnen de helikopters bijdragen aan een snelle reactie van het Nederlandse detachement om daders van eventuele aanvallen op te sporen.

Het uitzenden van Apache helikopters naar het zuiden van Irak De Apache-helikopter is voorzien van geavanceerde sensorsystemen zodat deze zowel bij daglicht maar met name bij nacht verkenningen vanuit de lucht kunnen uitvoeren. Door een radioverbinding kan de verkregen informatie direct aan de commandopost of aan een patrouille worden doorgegeven. Deze opzet wordt reeds toegepast door onder andere het Nederlandse Apache-contingent in Afghanistan. Nederlandse Apaches in Afghanistan hebben bijvoorbeeld verdachte voertuigen geschaduwd waarna grondtroepen een succesvolle inval konden doen op de eindbestemming van de voertuigen. De Apache beschikt over voldoende bereik om in geheel al Muthanna inclusief het grensgebied luchtverkenningen uit te voeren. Door hun mobiliteit, sensorensystemen en reactiesnelheid leveren de Apaches een grote bijdrage aan het beoordelen van de veiligheidssituatie in al Muthanna. Om de goede band tussen de lokale bevolking en de Nederlandse militairen te behouden, wordt een informatiecampagne gestart en worden de vluchten zoveel mogelijk op minder zichtbare en niet provocerende wijze uitgevoerd. Immers, voorkomen moet worden dat de ontplooiing van een middel dat in staat is om op een hoog geweldsniveau te opereren een negatief effect heeft op het draagvlak dat de Nederlandse aanwezigheid momenteel bij de bevolking heeft.

Voor de inzet van de Apache-helikopters zijn geen nieuwe Rules of Engagement (ROE), nationale instructiekaart geweldgebruik of Aide-memoire nodig. De huidige ROE bieden voldoende ruimte om de helikopters op effectieve wijze in te zetten. Wel zullen aanvullende richtlijnen worden verstrekt ("Targeting Guidelines"). Ter bescherming van de bemanning beschikt de Apache over (elektronische) zelfbeschermingmiddelen tegen grond-lucht geleide wapens en ongeleide projectielen.

De Nederlandse Apaches opereren om tactische redenen en uit veiligheidsoverwegingen altijd in tweetallen. Het detachement zal bestaan uit zes Apaches waarvan vier operationeel inzetbaar zijn en twee helikopters dienen als operationele en logistieke reserve zodat een voortdurende beschikbaarheid kan worden gegarandeerd. Ter ondersteuning van de missie worden ongeveer 100 militairen uitgezonden. Het detachement worden toegevoegd aan het reeds op het vliegbasis Tallil gestationeerde Nederlandse helikopterdetachement. De Apaches komen onder rechtstreeks bevel van de Nederlandse commandant en worden in principe alleen binnen al Muthanna ingezet. Aanvragen voor inzet ten behoeve van andere coalitietroepen en buiten de Nederlandse sector worden per geval door de Chef Defensiestaf bezien.

Met de ontplooiing van de Apaches zal komende week worden aangevangen. De eerste Apaches zullen naar verwachting voor het einde van de maand operationeel inzetbaar zijn. De duur van de inzet is voorzien tot het einde van het huidige Nederlandse mandaat (15 juli) of zoveel eerder als operationeel verantwoord is. Met de uitzending van de helikopters wordt uiteraard geenszins vooruit gelopen op de politieke besluitvorming over een eventuele verlenging van de Nederlandse militaire bijdrage aan SFIR. Indien besloten wordt tot verlenging van de inzet van Nederlandse troepen in SFIR, kan de inzet van de Apaches eveneens worden verlengd.

De kosten voor de uitzending van de zes Apache-helikopters met 100 militairen voor een periode van twee maanden zijn begroot op ongeveer 4 miljoen euro. Dit bedrag kan worden gevonden binnen de voorziene ruimte op de HGIS-voorziening voor additionele uitgaven voor crisisbeheersingsoperaties.

H.G.J. Kamp