Ingezonden persbericht


Persverklaring 21 mei 2004

Verbod dreigt voor Baskisch kiesplatform

Begin deze week zijn de Spaanse regering en het Spaanse openbaar ministerie in beroep gegaan tegen de beslissing van het kiescollege om het Baskische kiesplatform Herritarren Zerrenda (HZ) in te schrijven voor deelname aan de Europese verkiezingen op 13 juni. Vandaag zal het 'Tribunal Supremo' beslissen of zij het kiesplatform al dan niet verbiedt. In hoger beroep zal het constitutionele hof uiterlijk 28 mei, de dag voor de officiële start van de verkiezingscampagne, een beslissing moeten nemen.

Volgens de Spaanse regering en het openbaar ministerie is het kiesplatform een voortzetting van de vorig jaar verboden politieke partij Batasuna. Dit zou moeten blijken uit het feit dat 33 van de 56 leden van de lijst "banden hebben met Batasuna of de omgeving van ETA". Drie van de 56 kandidaten zijn in het verleden kandidaat voor Batasuna geweest. Een van de bankrekeningen alsmede de website van HZ zou daarnaast op naam staan van iemand die verbonden is geweest met Batasuna. Het OM gaat nog een stap verder en meent dat iedereen die zich links en patriottisch ('abertzale') noemt, zich identificeert met ETA.

Het Baskenland Informatie Centrum protesteert met kracht tegen deze pogingen tot een verbod te komen. Een dergelijk verbod gaat in tegen het recht van de Baskische bevolking op vrije verkiezingen. Bovendien maakt een verbod de kans op een spoedige oplossing van het conflict over de politieke status van Baskenland vrijwel onmogelijk.

Batasuna kon destijds enkel verboden worden op grond van ad hoc wetgeving. De nieuwe 'Ley de partidos' werd met geen ander doel ingevoerd dan het verbieden van Batasuna. Want hoewel Batasuna steevast de politieke tak van ETA wordt genoemd, blijkt dit nergens uit. Niet alleen Batasuna werd verboden: elk initiatief van de linkse onafhankelijkheidsbeweging om aan verkiezingen deel te nemen werd geblokkeerd. Opvolgende kiezersplatforms werden verboden omdat leden van Batasuna op de lijst zouden staan. Aldus is het actieve kiesrecht van vele duizenden mensen zonder enige wettelijke basis - ook de Ley de partidos biedt die basis niet - afgenomen. Over het passieve kiesrecht van vele honderdduizenden zwijgen we dan nog. Batasuna wordt door tien tot twintig procent van het Baskische electoraat gesteund.

Nu de band tussen HZ en Batasuna op zijn hoogst flinterdun is, blijkt overduidelijk dat niet slechts een partij verboden is maar een legitieme politiek optie, die van de linkse
onafhankelijkheidsbeweging. Het openbaar ministerie maakt daar ook geen geheim van. Links + patriottisch = ETA, aldus het openbaar ministerie. Zoiets heeft een naam: politieke onderdrukking.

Ernstig is bovendien dat de nieuwe regering van de PSOE blijkbaar niet van plan is te breken met het repressieve beleid van de PP. Kort na de verkiezingen had heel Baskenland hoop op een spoedige oplossing van het conflict. Ook de
onafhankelijkheidsbeweging koesterde deze hoop en zij bood direct aan met de Spaanse regering en alle betrokken partijen in gesprek te treden over mogelijke oplossingen en benodigde concessies. Hoewel de Spaanse regering niet inging op dit aanbod bleef de hoop bestaan dat het slechts een kwestie van tijd was voordat ook bij de PSOE het besef door zou dringen dat een oplossing in Baskenland enkel door dialoog bereikt zou kunnen worden.

De teleurstelling over de huidige houding van de regering is dan ook groot, niet alleen bij de onafhankelijkheidsbeweging, ook bij de partijen die samen de Baskische regering vormen. De woordvoerder van de Baskische regering verklaarde dat de poging tot een verbod te komen: "een beslissing uit het tijdperk van Aznar en de PP is die ons verwijderd van vrede omdat het geen oplossingen biedt, omdat het verbod op ideeën nooit een oplossing breng of vrede voor onze maatschappij". Het al dan niet mogen deelnemen aan de verkiezingen van HZ werd als een testcase gezien voor de oplossingsbereidheid van de PSOE, zeker door de onafhankelijkheidsbeweging. In de woorden van de leider van de Catalaanse partij ERC: "Als er geen wegen zijn om je politiek uit te drukken kan het voorkomen dat men denkt dat alleen de gewelddadige weg overblijft om je politieke ideeën te verdedigen". Het moge duidelijk zijn dat dat nu juist vermeden dient te worden.

De website van HZ, ook in het engels op www.herritarren- zerrenda.org

Einde persbericht

Noot voor de pers:

Jeroen Bosch, Baskenland Informatie Centrum (BIC) 06- 30102518

Op onze website, (directe link
www.baskinfo.org/pages/docs/hz_verbod.html) treft u meer informatie, achtergrondartikelen uit onze nieuwsbrief, relevante regelgeving en het laatste nieuws over het dreigende verbod op Herritarren Zerrenda.

Baskenland Informatie Centrum (BIC)
POBox 2884
3500 GW Utrecht
The Netherlands
E-mail: baskinfo@xs4all.nl
Http://www.baskinfo.org/

Achtergronden en documentatie op www.baskinfo.org, contact: info@baskinfo.org