Ingezonden persbericht


GROENLINKS NIJMEGEN

persbericht, 21 mei 2004

Gemeenteraad gaat strijd aan met kabinet over Nota Ruimte

NIJMEGEN FALIEKANT TEGEN ZUIDTAK BETUWELIJN

De gemeenteraad van Nijmegen is verbolgen over de dreigende komst van de Zuidtak van de Betuwelijn. Het kabinet heeft deze goederenspoorlijn opgenomen in de onlangs vastgestelde Nota Ruimte. Voor Nijmegen is dit beleidsvoornemen een donderslag bij heldere hemel. Over de plotselinge wijziging van de plannen heeft het kabinet geen vooroverleg gevoerd met de gemeente Nijmegen. Op initiatief van GroenLinks wil de gemeenteraad nu dat al het mogelijke wordt gedaan om realisering van de Zuidtak te verhinderen, vanwege de dreigende gevolgen voor woonklimaat en leefmilieu.

In de oorspronkelijk plannen voor de Betuweroute zou de Zuidtak fungeren als verbinding voor de goederentransporten tussen de Betuwelijn en Venlo. Vanwege hoge kosten en de maatsschappelijke weerstand werd in 1998 eerst de Noordtak door het paarse kabinet afgeblazen, waarna vervolgens ook de Zuidtak uit beeld verdween. Zo werd in de voorloper van de Nota Ruimte met geen enkel woord meer gerept over de Zuidtak van de omstreden goederenspoorlijn.

Het alsnog realiseren van de Zuidtak zal leiden tot lawaai, trillingen en risico's voor een groot aantal wijken in Nijmegen, waardoor duizenden bewoners gedupeerd worden. Ook veroorzaakt de Zuidtak ernstige schade aan natuurgebieden in de omgeving van Nijmegen, welke tot de Ecologische Hoofdstructuur behoren. De raadsfractie van GroenLinks heeft een motie ingediend waarin wordt vastgelegd dat de gemeente Nijmegen realisering van de Zuidtak onaanvaardbaar acht. Inmiddels heeft een raadsmeerderheid zich al achter deze motie geschaard. In de motie wordt gewezen op de negatieve gevolgen van de Zuidtak voor woongenot, leefmilieu en natuurwaarden.

Het Nijmeegs college wordt opgedragen met klem bij de Tweede Kamer aan te dringen op het schrappen van de Zuidtak uit de Nota Ruimte. Belangrijk argument daarbij is dat er geen afweging over nut en noodzaak van dit project heeft plaatsgevonden. Naar aanleiding van de foutieve besluitvorming rond de hoofdas van Betuwelijn heeft Algemene Rekenkamer in 2000 geconcludeerd dat dit bij grote projecten wel moet gebeuren. Deze conclusie is destijds door kabinet en parlement overgenomen.

Nijmegen zal het kabinet laten weten op lokaal niveau geen enkele planologische medewerking te zullen verlenen aan de eventuele realisering van de Zuidtak. Daarnaast wordt nagegaan of juridische stappen gezet kunnen worden tegen de regering. Diverse staatsrechtgeleerden hebben al ernstige kritiek geuit op de totstandkoming van Nota Ruimte van het kabinet. Burgers hebben hierbij géén inspraakmogelijkheden gehad, waardoor waarschijnlijk gehandeld is in strijd met de regelgeving. Op voorstel van GroenLinks probeert Nijmegen deze fout te benutten om de ruimtelijke reservering voor de Zuidtak in de Nota Ruimte ongedaan te maken.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Contactpersoon
Wouter van Eck (fractievoorzitter GroenLinks Nijmegen) 024 3542236 of 06 44768631

GROENLINKS NIJMEGEN
Korte Nieuwstraat 6, 6511 PP Nijmegen
groen0@nijmegen.nl www.groenlinks.nl/nijmegen