---

Nieuwsberichten
---

Apache helikopters naar Irak

21-5-2004 14:30:00

Nederland stuurt zes Apache gevechtshelikopters naar Irak ten behoeve van de Stabilisation Force (SFIR). Dit besluit is genomen op basis van de voortdurende analyse van de veiligheidssituatie en op verzoek van de bataljonscommandant Vanwege het toegenomen gebruik van zwaardere wapens Rocket Propelled Grenadesen mortieren door anticoalitie elementen bestaat er behoefte aan extra middelen die kunnen helpen om vooral bij duisternis een goed inzicht te verkrijgen in wat zich afspeelt in de provincie al-Muthanna.

De Apaches worden toegevoegd aan het al op de vliegbasis Tallil gestationeerde Chinook-helikopterdetachement. Ze komen onder rechtstreeks bevel van de Nederlandse commandant en worden in principe alleen binnen al-Muthanna ingezet. Ter ondersteuning van de missie gaan ongeveerd honderd militairen mee.

Nederlandse Apaches opereren om tactische redenen en uit veiligheidsoverwegingen altijd in tweetallen. Nederlands stuurt zes toestellen, waarvan twee dienen als operationele en technische reserve. De Apache beschikt over geavanceerde sensors, waarmee hij zowel bij dal als bij nacht verkenningen vanuit de lucht kan verrichten. Via de radio kan de verkregen informatie direct aan de commandopost of aan een patrouille worden doorgegeven.

De duur van de inzet is voorzien tot uiterlijk het einde van het Nederlands mandaat (15 juli), of zoveel eerder afhankelijk van de operationele behoefte. Het personeel reist vrijdag 28 mei af. De Apaches vertrekken zo spoedig mogelijk. Inmiddels zij de uitgezonden mortieropsporingsradars van de Koninklijke Landmacht in het gebied gearriveerd.