Vlaamse overheid

In maart 2002 sloten hun voorgangers in Vlissingen hierover een Memorandum van Overeenstemming. Sindsdien is, onder de leiding van de Technische Scheldecommissie, een Vlaams- Nederlandse projectorganisatie (ProSes) aan de slag gegaan. Aan de hand van de reeds ver gevorderde technische studies is ProSes thans bezig met de uitwerking van een Ontwikkelingsschets voor de middellange termijn (2010). Deze ontwikkelingsschets zal concrete, in procedure te brengen projecten bevatten. Projecten die het optimaal samengaan van veiligheid tegen overstromingen, externe veiligheid, toegankelijkheid van de Scheldehavens en de natuurlijkheid van het estuarium moeten bewerkstelligen. Samen met de studies zal medio september ook een ambtelijk concept van de Ontwikkelingsschets ter inzage worden gelegd.

Beide bewindslieden stellen vast dat het project in een cruciale fase is getreden. Vooral nu het aankomt op het vertalen van studieresultaten in beleidsconclusies. Zij benadrukken nogmaals dat zij zich willen houden aan de strakke timing die in het memorandum van Vlissingen werd afgesproken. Ook willen zij alles in het werk stellen om in december 2004 tussen de regeringen tot politieke overeenstemming over een ontwikkelingsschets te komen. Tijdens dit overleg werd door de bewindslieden ook gekeken naar voorstellen van de Technische Scheldecommissie over hoe in de toekomst een meer structurele Vlaams-Nederlandse samenwerking vorm kan gegeven worden. Zij verzochten de voorzitters van de Technische Scheldecommissie om tegen het einde van het jaar een voorstel van kaderverdrag voor de toekomstige samenwerking uit te werken.

De bewindslieden voerden tevens overleg met het "Overleg Adviserende Partijen" (OAP). Dit adviesorgaan werkt onder voorzittersschap van de heren E. Baldewijns en J. Hendrikx en verstrekt aan de bewindslieden rechtstreeks advies over de Ontwikkelingsschets. Het verenigt regionale bestuurlijke en maatschappelijke lichamen en organisaties (zoals provincies, havenbedrijven, natuur- en milieuorganisaties). De bewindslieden kregen een eerste advies over de uitgangspunten en randvoorwaarden van een Ontwikkelingsschets Schelde- estuarium 2010.

Beide bewindslieden spraken hun waardering uit voor het gedane werk en engageerden zich dat, voorafgaand aan cruciale besluitvorming, zij maximaal met de adviezen van het OAP rekening zullen houden. Mochten zij om één of andere reden toch van deze adviezen afwijken, dan zullen zij hun motivatie aan de leden van het OAP, de regeringen en de parlementen expliciet kenbaar maken.

De bewindslieden zijn zich bewust van de haast die sommige partijen aan de dag leggen om tot daadwerkelijke uitvoering van de projecten uit een ontwikkelingsschets over te gaan. Zonder vooruit te lopen op een politieke beslissing willen zij wel een team de opdracht geven om de tenuitvoerlegging van projecten die in een ontwikkelingsschets weerhouden worden, voor te bereiden. Dit team kan dan belast worden met het opmaken van een realistische tijdplanning voor de te ondernemen acties. En verder de te volgen nationale en Europese procedures maximaal op elkaar afstemmen.

INFO : joris.vandenbroucke@vlaanderen.be Woordvoerder van minister Bossuyt 02/553 70 11 of 0475/98 14 58

---