Politie Noord-Holland-Noord

Den Helder en omgeving, vrijdag 21 mei 2004

Den Helder 21-05-2004 - 16.00 uur

Getuigenoproep
Warmenhuizen, vrijdag 21 mei 2004.
Op koninginnedag, vrijdag 30 april, tussen 22.45 en 23.00 uur is in de Dorpsstraat in Warmenhuizen met een blikje bier gegooid naar een 12-jarige jongen uit Warmenhuizen. De jongen liep verwondingen op aan zijn hoofd en er brak een stuk van zijn tand af. De jongen reed samen met een vriendje op een fiets over de Dorpsstraat. Ter hoogte van de Coco-bar waren er twee jongens van ongeveer 18 jaar die een blikje bier naar de 12-jarige jongen gooide. Hier raakte hij dusdanig bij gewond dat hij zich onder doktersbehandeling heeft moeten laten stellen.

Aanleiding voor deze mishandeling is waarschijnlijk de opmerking van de 12-jarige jongen over de fiets waar de twee mannen op reden. Deze was vermoedelijk gestolen en behoorde aan een vriend van de 12-jarige toe.
De politie is op zoek naar mensen die hebben gezien wie dit blikje naar de jongen heeft gegooid en/of meer informatie kan geven over de identiteit van de jongen die het blikje gooide. Het gaat om twee mannen van ongeveer 18-20 jaar. U kunt contact opnemen met de politie in Schagen, telefoon 0900 - 8844.

Aanhouding wegens zak weed
Schagen, donderdag 20 mei 2004.
Tijdens een verkeerscontrole heeft de politie een 38-jarige man uit Den Helder aangehouden omdat hij te snel reed. Tijdens het gesprek met de man rook de agent een sterke weedlucht. De man had een zak met weed in zijn auto liggen en is hierop aangehouden. De drugs is in beslag genomen en tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Snelheidsovertreder
Middenmeer, donderdag 20 mei 2004.
Omstreeks 18.00 uur is in de omgeving van Middenmeer een snelheidscontrole gehouden. Daarbij is een 30-jarige man uit Middenmeer aangehouden op de Rijksweg. Hij werd geklokt op gemiddeld 186 km/u. De agenten konden de man maar met moeite bijhouden. Zelf gaf de verdachte aan dat hij 230 km/u reed toen hij voor het laatst op de meter keek. Het rijbewijs van de man is ingevorderd en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Paard op hol geslagen
De Cocksdorp, donderdag 20 mei 2004.
Bij een ongeval waarbij een paard en wagen betrokken waren, zijn de 40-jarige bestuurder van de wagen uit De Cocksdorp en een passagier gewond geraakt. Een 22-jarige vrouw uit Sneek raakte dusdanig verwond aan haar knie dat zij moest worden opgenomen in het ziekenhuis. De bespannen wagen reed omstreeks 20.00 uur over het fietspad van de Postweg, ter hoogte van de Slufterweg en de Muyweg. Het paard schok van opvliegende eenden uit de naastgelegen sloot en begon te trappen en te bokken. De wagen viel om wat het letsel van de twee passagiers tot gevolg had.

Ongeval tussen fietser en brommer
Den Burg, donderdag 20 mei 2004.
Omstreeks 20.30 uur heeft op de Haffelderweg een ongeval plaatsgevonden waarbij een 75-jarige man uit Den Burg en een 70-jarige vrouw uit Den Burg gewond zijn geraakt. Een 17-jarige man uit Den Helder reed op zijn bromfiets over de Haffelderweg, komende uit de richting van Den Burg. Na een flauwe bocht naar links, naderde hij een fietser, die in tegenovergestelde richting reed. De fietser, de 75-jarige man, keek een aantal keren achterom naar zijn vrouw, die ongeveer 20 meter achter hem reed. Hij kwam daarbij ten val en de bromfietser kon hem niet meer ontwijken waardoor een aanrijding ontstond. De man was bewusteloos en had een hoofdwond, hij is per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis. Ook de vrouw viel en raakte gewond.

Aanhoudingen verricht na vechtpartij
Callantsoog, vrijdag 21 mei 2004.
In de nacht van donderdag op vrijdag heeft een vechtpartij plaatsgevonden op het strand in Callantsoog. Hierbij zijn jongeren uit het dorp slaags geraakt met jongeren die op de camping verbleven. In een strandtent had er een woordenwisseling plaatsgevonden tussen de jongeren. Toen een groep campinggasten de strandtent wilde verlaten, werden zij opgewacht door een andere groep jongeren die hen mishandelden. Zes jongeren liepen daarbij verwondingen op aan het gezicht. Zij hebben zich onder dokters- en/of ziekenhuisbehandeling moeten stellen. Het gaat om mannen in de leeftijd van 16 tot 28 jaar. De politie heeft inmiddels twee verdachten aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Het gaat om een 17-jarige man en een 18-jarige man uit Callantsoog. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt. Er zullen meer aanhoudingen volgen.

Rijbewijs ingevorderd wegens dronken rijden
Den Helder, vrijdag 21 mei 2004.
In de nacht van donderdag op vrijdag is een 25-jarige man uit Den Helder op de Marsdiepstraat aangehouden. Agenten zagen dat de man in zijn auto afwijkend rijgedrag vertoonde; hij slingerde en stond meerdere keren stil op de rijbaan. Bij de blaastest blies hij 640 ug/l. Dat is bijna drie keer de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l. Het rijbewijs van de man is ingevorderd en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Reactie politie op onrust in Den Helder n.a.v. berichten in de media Den Helder, vrijdag 21 mei 2004
Naar aanleiding van de berichtgeving in de media over het mogelijk bestaan van een dodenlijst binnen een groepering van Antilliaanse bewoners in Den Helder maakt de politie zich zorgen over de onrust die hierdoor is ontstaan onder een groot aantal bewoners van de Falgabuurt in Den Helder.

De Falgabuurt is een wijk in Den Helder waar veel Antillianen woonachtig zijn en waar zich veel problemen voordoen. Problemen die vooral bestaan uit geweld, drugsoverlast en andere vormen van verstoring van de openbare orde. In de afgelopen jaren hebben zowel politie, gemeente en vertegenwoordigers van wijkbewoners, in een gemeenschappelijke aanpak, stappen ondernomen om deze vormen van criminaliteit tegen te gaan en de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Zo zijn er met de politie afspraken gemaakt dat zij, gedurende het voorjaar en de zomermaanden extra surveillances uitvoeren in de wijk. Daarnaast en zijn zogenaamde 'contactpersonen' aangewezen om de contacten tussen wijkbewoners en politie te verbeteren.

Naast deze vormen van criminaliteit werd de buurt in tien maanden tijd geconfronteerd met twee zeer ernstige misdrijven die uiteindelijk het leven kostte aan twee jongen mensen. Deze twee moorden werden gepleegd op nagenoeg dezelfde plaats. Een groot aantal rechercheurs is op dit moment bezig met een onderzoek naar de dader van het laatst gepleegde misdrijf.
Sinds enkele dagen gaat het gerucht dat er onder een aantal groepen jongeren in de Falgabuurt een zogenaamde 'Dodenlijst' circuleert. Dit bericht zorgt voor veel onrust in de wijk. Ondanks het feit dat de politie niet op de hoogte is van het bestaan van een dergelijke lijst, wordt dit gerucht serieus genomen en zal daarnaar een onderzoek worden ingesteld.