Socialistische Partij

Vragen over rol Van der Laan bij gesjoemel met subsidies

21-05-2004 * Kamerlid Fenna Vergeer (SP) heeft opnieuw vragen gesteld aan staatssecretaris Van der Laan over gesjoemel met OCW-subsidies voor blindenbibliotheken. Aanleiding is een reeks onthullingen vandaag in het radioprogramma Argos over frauduleuze constructies om subsidiegeld weg te sluizen. Vergeer vroeg al eerder opheldering over onregelmatigheden bij de toekenning van subsidies, maar de fraudezaak lijkt nog groter dan aanvankelijk werd gedacht.

"Het antwoord op onze eerdere vragen hebben we nog altijd niet ontvangen, maar de nieuwe feiten die boven tafel zijn gekomen zijn zo schokkend dat ik het nodig vind opnieuw en harder aan de bel te trekken," aldus Vergeer.

Het lijkt erop dat bezuinigingen op de voorzieningen voor visueel gehandicapten samengaan met constructies die leiden tot zelfverrijking van een aantal mensen. De frauduleuze constructies zijn gericht op het ontduiken van BTW door de tijdelijk projectmanager Welters van het ministerie van OCW, en belangenverstrengeling. Welters adviseerde over de subsidies aan een door hem zelf opgerichte stichting en zette er personeel uit zijn eigen consultancybureau mee aan het werk.

Twijfelachtig is de rol die staatssecretaris van Cultuur Van der Laan speelt bij de toekenning van de subsidies. Hoewel zij door de Raad van Toezicht, de directeur en de financial controller van de Federatie van Blindenbibliotheken (FNB) gewezen werd op mogelijke belangenverstrengeling, en op door KPMG geconstateerde onverantwoorde bestedingen en onregelmatigheden in de belastingafdracht, bleef zij de FNB opdracht geven om samen te werken met de stichting van Welters en de subsidies over te maken.

De Raad van Toezicht van de FNB is inmiddels uit protest afgetreden en de directeur is geschorst. Nu heeft een door Welters zelf geworven nieuwe directeur van FNB de opdracht om een 'onafhankelijk' onderzoek uit te voeren met een onderzoeksplan dat door Welters zelf is opgesteld. Vergeer: "Dit lijkt op pure belangenverstrengeling. Ik wil weten wat van der Laan met de waarschuwingen heeft gedaan en hoe zij alsnog een onafhankelijk onderzoek wil laten uitvoeren. Zij heeft heel wat uit te leggen."