KRO De Wandeling

WK-voetbal voor thuislozen geeft leven Dennis mooie wending

KRO DE WANDELING, VRIJDAG 21 MEI



HILVERSUM, 20040519 -- "Het WK in Graz heeft mij zo'n stimulans gegeven. Ik had nooit gedacht dat er nog zoiets moois op mijn pad zou komen!" Dennis Schalkwijk (24) was wat je noemt een 'ontspoorde' jongere: hij leefde een tijd op straat, gebruikte softdrugs en bracht heel wat maanden door in de gevangenis. Maar sinds het WK-voetbal voor thuislozen in 2003, waar het Nederlandse team derde werd, nam het leven van Dennis een wending ...


In aflevering 36 van KRO De Wandeling praat presentatrice Hella van der Wijst met Dennis Schalkwijk én met Sander de Kramer, coach van het voetbalteam en hoofdredacteur van de straatkrant in Rotterdam. "In de eerste wedstrijd speelden we tegen Duitsland. Het was niks en ik heb Dennis ingebracht", vertelt Sander. "Hij was koelbloedig en we wonnen met 14-0! Duitsland had een pannenkoekenteam met kunstknieën, open ruggetjes en in totaal twaalf tanden..." Voor Dennis betekende deelname aan het WK het einde van zijn oude leven. "In Graz ben ik definitief met de drugs gestopt. Ik zit nog vaak een hele dag in een coffeeshop: biljarten, biertje drinken... Maar roken doe ik niet meer.”
Sander had bij de eerste kennismaking meteen een zwak voor Dennis. "Bij de selectie leerde ik hem een truc om je tegenstander perfect te passeren. Hij vroeg of hij de bal mocht meenemen om te oefenen. Twee dagen achter elkaar heeft hij met z'n neefje van vier in het park geoefend. Daar heb ik respect voor."
Het team kreeg afgelopen zomer volop aandacht, ook op tv. "Dat was te gek! Op straat in Rotterdam zag niemand je staan en toen keken de meiden opeens naar me alsof ik Robbie Williams was..." En de enorme belangstelling heeft stimulerend gewerkt: Dennis werkt af en toe als postbode, voetbalt nog steeds en speelt bij een toneelvereniging.

KRO De Wandeling, vrijdag 21 mei 16.30 uur
(HH. zondag 23 mei 09.30 uur)
Nederland 1

KRO De Wandeling.
Mensen die hun hart volgen.




KRO De Wandeling