GEZONDHEIDNIEUWS

Onderzoek: lensdragers hebben meer moeite met oogafwijking dan

Onderzoek: lensdragers hebben meer moeite met oogafwijking dan brildragers

Lensdragers hebben aanzienlijk meer moeite met hun oogafwijking dan brildragers. Dat is één van de opmerkelijke conclusies uit een opinieonderzoek van het tijdschrift GezondheidNieuws. Twee op de drie lensdragers zeggen te kiezen voor een oogoperatie als de kosten minder hoog zouden zijn. Dat is dubbel zoveel als brildragers.

De kosten van een ooglaseroperatie die bril of lenzen overbodig maakt, zijn de lensdragers een doorn in het oog. GezondheidNieuws legde de deelnemers aan het representatieve onderzoek over ooglaseren een aantal stellingen voor. Het zijn vooral de lensdragers die de stelling dat ooglaseren voor rijke mensen is, onderschrijven. Overigens vindt bijna de helft van alle Nederlanders dat ziekenfonds of ziektekostenverzekeraar de vierduizend Euro kostende operatie zou moeten vergoeden. Nog eens een derde vindt dat vergoeding beperkt moet blijven tot mensen met een sterke oogafwijking. Het afsluiten van een lening voor een ooglaseroperatie is voor nog geen tien procent van de Nederlanders een optie.

Buitenlandse operaties discutabel
Steeds meer commerciële klinieken bieden ooglaseroperaties aan. GezondheidNieuws wilde weten hoe groot het vertrouwen in ooglaseren is. Een derde deel van de Nederlanders heeft alleen vertrouwen in operaties die uitgevoerd worden in het ziekenhuis. Zeventien procent heeft ook vertrouwen in de particuliere kliniek. Goedkope buitenlandse aanbieders van operaties, zoals Turkije en Thailand, worden met argwaan bekeken. Nog geen vijf procent van de Nederlanders spreekt haar vertrouwen uit.
Het wantrouwen ten aanzien van buitenlandse aanbieders lijkt niet onterecht te zijn. Volgens het artikel in GezondheidNieuws keren geregeld mensen uit het buitenland terug met teleurstellende resultaten. Particuliere klinieken in Nederland weigeren in sommige gevallen de spijtoptanten in behandeling te nemen. Het aantal nabehandelingen en het risico op schadeclaims is te groot.

/////