Algemene Onderwijsbond


* Algemene Onderwijsbond mist verplichte aangifte van geweldsdelicten
Algemene Onderwijsbond mist verplichte aangifte van geweldsdelicten AOb gematigd positief over veiligheidsplannen ministerie Met de mogelijkheid 4500 leerlingen op te vangen in zgn. reboundvoorzieningen erkent de minister dat sommige leerlingen niet in het reguliere onderwijs te handhaven zijn. De AOb, die hier al sinds zijn eerste onderzoek naar geweld op scholen op hamert, is positief over dit onderdeel van de plannen. Ook de stelling dat scholen een netwerk moeten vormen met voorzieningen als jeugdzorg, maatschappelijk werk en politie, en dat hiermee bindende afspraken gemaakt moeten (kunnen) worden, verdient steun. De AOb mist in de vandaag gepresenteerde plannen echter een beleid rondom aangifte van geweldsdelicten.

Walter Dresscher, voorzitter Algemene Onderwijsbond: Dat is een gemiste kans. Met het aangeven van geweldsdelicten bij de politie steun je expliciet de getroffen docent of onderwijsondersteunende kracht, stel je een voorbeeld naar andere leerlingen en geef je openheid van zaken. Alledrie is noodzakelijk in het voorkomen van geweld en het verlenen van nazorg.
De AOb wil dat het verplicht wordt om aangifte te doen, desnoods anoniem. Veel slachtoffers durven nu geen aangifte te doen uit angst voor represailles.

Verder vindt de AOb het opvallend dat juist de scholen die het hardst getroffen worden door de huidige bezuinigingsplannen, namelijk het afschaffen van taalondersteuning, de rigoureuze bezuinigingen op achterstandsgelden en het afschaffen van de ID-banen, nu weer extra geld krijgen om maatschappelijk werkers en leerlingbegeleiders aan te stellen. Walter Dresscher, AOb: Hiermee erkent de minister eigenlijk dat deze scholen juist meer ondersteuning nodig hebben om goed onderwijs te kunnen verzorgen. Dit maakt weer eens pijnlijk duidelijk dat deze bezuinigingsplannen van de baan moeten

Ook constateert de bond dat een deel van de plannen, zoals het inzetten van extra leerlingenbegeleiding in het voortgezet onderwijs, al aangekondigd werd in het hoofdlijnenakkoord en dat alleen de investeringen voor een deel naar voren worden gehaald.

Ondanks de kanttekeningen en de gemiste kans op het gebied van aangiftebeleid vindt de AOb de plannen van de minister een positief uitgangspunt om te werken aan preventie, nazorg en incidentenbeleid. Zeker nu in de onderhandelingen over een nieuwe CAO voor het primair onderwijs door zowel de werkgevers als het ministerie positief gereageerd is op het opnemen van een schoolveiligheidsplan in deze CAO.

Utrecvht 19 mei