Socialistische Partij

Helikopters naar Irak: bewijs van oplaaien oorlog

21-05-2004 * "Het sturen van zes Apache-helikopters naar de provincie al-Moethanna in Irak toont aan dat de oorlog ook in deze provincie oplaait," Dat zegt Tweede-Kamerlid Harry van Bommel in een reactie op de beslissing van minister Kamp om deze toestellen onmiddellijk over te brengen `vanwege het toegenomen gebruik van zwaardere wapens door anticoalitie elementen'.

"De regering heeft vorig jaar beslist troepen te sturen omdat ze in een zogeheten post-conflict situatie konden werken," aldus Van Bommel. "Ik constateer dat de regering van mening is dat de vijanden van de Nederlandse soldaten zich nu van zwaardere middelen gaan bedienen. De regering trekt dus ook de conclusie dat het conflict in Irak ook in de provincie Al-Moethanna oplaait. Een bewijs te meer dat het hoog tijd is Nederlandse troepen terug te trekken," aldus Van Bommel.

"Nederland mag niet verzeild raken in een nieuwe oorlog. Want dat is het. Misschien is de situatie in al-Moethanna, anders dan in andere provincies, nog een conflict van zogeheten lage intensiteit, maar de situatie escaleert nu zodanig dat Nederland gevechtshelikopters stuurt."

De SP-fractie is van mening dat het sturen van de helikopters niet alleen een slecht teken is omdat het de Nederlandse deelname aan een nieuwe oorlog in Irak dichterbij brengt. "Het besluit toont dat de Nederlandse regering de troepen in Irak wil houden," zegt Van Bommel. "De minister is zich bewust dat hij `enigszins' op de politieke besluitvorming vooruitloopt. De regering doet er verstandiger aan voorbereidingen te treffen Irak te verlaten."