Openbaar Ministerie

21 mei 2004

Onderzoek naar 'dodenlijst' in Den Helder

Reactie politie Noord-Holland Noord op onrust in Den Helder n.a.v. berichten in de media

Den Helder 21-05-2004 - Vrijdag 21 mei. Naar aanleiding van de berichtgeving in de media over het mogelijk bestaan van een dodenlijst binnen een groepering van Antilliaanse bewoners in Den Helder maakt de politie zich zorgen over de onrust die hierdoor is ontstaan onder een groot aantal bewoners van de Falgabuurt in Den Helder.

De Falgabuurt is een wijk in Den Helder waar veel Antillianen woonachtig zijn en waar zich veel problemen voordoen. Problemen die vooral bestaan uit geweld, drugsoverlast en andere vormen van verstoring van de openbare orde. In de afgelopen jaren hebben zowel politie, gemeente en vertegenwoordigers van wijkbewoners, in een gemeenschappelijke aanpak, stappen ondernomen om deze vormen van criminaliteit tegen te gaan en de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Zo zijn er met de politie afspraken gemaakt dat zij, gedurende het voorjaar en de zomermaanden extra surveillances uitvoeren in de wijk. Daarnaast en zijn zogenaamde contactpersonen aangewezen om de contacten tussen wijkbewoners en politie te verbeteren.

Naast deze vormen van criminaliteit werd de buurt in tien maanden tijd geconfronteerd met twee zeer ernstige misdrijven die uiteindelijk het leven kostte aan twee jongen mensen. Deze twee moorden werden gepleegd op nagenoeg dezelfde plaats. Een groot aantal rechercheurs is op dit moment bezig met een onderzoek naar de dader van het laatst gepleegde misdrijf.

Sinds enkele dagen gaat het gerucht dat er onder een aantal groepen jongeren in de Falgabuurt een zogenaamde Dodenlijst circuleert. Dit bericht zorgt voor veel onrust in de wijk. Ondanks het feit dat de politie niet op de hoogte is van het bestaan van een dergelijke lijst, wordt dit gerucht serieus genomen en zal daarnaar een onderzoek worden ingesteld. (Bron: politie Noord-Holland Noord)