Ingezonden persbericht

Ook Unilever aangeklaagd

Duitse vrouw klaagt Haribo aan

GEEL, 20040521 -- Een Duitse vrouw heeft levensbedreigende hartritmestoornissen opgelopen door de overconsumptie van drop, 12 kilo per maand. Zij klaagde Haribo maar de rechter in Bonn oordeelde dat de vrouw zelf wel had kunnen weten dat deze hoeveelheid die zei consumeerde niet gezond was. Toch is het zo dat voedingsmiddelen die Glycerizinne (zoethout ectract) bevatten wettelijk gezien wel een waarschuwing behoren te bevatten. De Europese wetgeving heeft namelijk een max. ADI (acceptabel dagelijkse inname) van 100 mg glycerizzine vastgesteld voor een periode niet langer dan 6 weken.


Ik heb fabrikant Unilever aangeklaagd wegens het oplopen van een zware vergiftiging van Glycerizinne door het drinken van de Lipton Zoethout Infusie. Omdat deze niet in Nederland te verkrijgen is, is de aanklacht in België ingediend bij de rechtbank te Brussel.
Ook Unilever voelt zich niet verantwoordelijk voor de schade die ik opgelopen heb, o.a.meer dan zes maanden arbeidsongeschikt, en aanzienlijke restklachten. Ondanks dat uit literatuur studie blijkt dat alle klachten die ik meldde bij mijn huisarts en specialisten in het ziekenhuis betrekking hebben op een duidelijke vergiftiging door glycerizinne, en er ook geen andere oorzaak te vinden is, ontkent Unilever het directe verband en laat mij als slachtoffer volledig in de kou staan.
Ook ik had ter plaatse kunnen overlijden ik had nog een hartslag van 40 slagen per minuut en een bloeddruk van 190/115, plus al mijn organen vertoonde functie stoornissen.
Om het moment dat ik zelf ontdekte dat de oorzaak lag in de zoethout infusie en daar ook direct mee stopte, verdwenen binnen 3 tot 4 weken 90% van mijn klachten en kon ik eindelijk weer mijn leven een beetje oppakken.
De zoethout infusie kan 80 mg glycerizinne bevatten per kop. Ik volgende het advies op de verpakking en dronk 1 kop na de maaltijd, drie koppen op een dag dus x 80 mg, zelf dronk ik voor het slapen gaan nog 1 kop en zo kwam ik op 320 mg Glycerizinne zuur per dag, zonder dat ik dat wist, bij mijn weten had ik een gezondere gewoonte aangevangen dan het drinken van koffie en was mij van geen kwaad bewust.
Helaas ondanks al de gegevens die ik naar boven gehaald heb vind Unilever het niet nodig om mij te helpen over deze schade heen te komen en laat liever een legertje juristen op mij los.
Omdat het hoofdkantoor zich in Rotterdam bevind en ik uiteindelijk de zaak tot in het Europese gerecht zal uitvechten indien nodig, vind ik dit ook een zaak voor de Nederlandse pers.
Ik had nog beter door een vrachtwagen van Unilever aangereden kunnen worden dan had ik meer hulp gehad en was een en ander heel duidelijk geweest.
Grote multi nationals die tenslotte al hun omzetten en winsten via de consumenten moet behalen laten diezelfde consument toch mooi in de kou staan als er op hen verantwoordelijkheid gewezen wordt. Hoe is het trouwens mogelijk dat Unilever deze infusie nog op de markt brengt zonder waarschuwing, kijk maar eens op de site van Pickwick naar de zoethout thee en de speciale waarschuwing daarbij. Had ik die maar gedronken dan was ik mij veel eerder bewust geweest dat de onverklaarbare ziekteverschijnselen te wijten waren aan een kopje thee.
Welke krant of journalist durft het wel aan, de Telegraaf niet want 1 persoontje is niet genoeg om de wereld wakker te schudden dat deze fabrikanten niet zo nauw met de regeltjes omgaan. Blijkbaar moeten er eerst doden vallen.



Ingezonden persbericht