CORDAID

Ebola virus in Zuid Soedan

19 gevallen van Ebola-virus in Zuid-Soedan
Patiënten behandeld in Memisa/Cordaid Ziekenhuis in Yambio

In het Zuidwesten van Soedan, in Yambio County, is Ebola geconstateerd. Vorige week vrijdag 21 mei heeft de World Health Organisation (WHO) het bestaan van het virus in het gebied officieel bevestigd. Tot heden zijn er 19 besmette personen geïdentificeerd, waarvan er inmiddels vier zijn overleden. Onder hen een verpleegkundige van het Yambio ziekenhuis.

Volgens de WHO is sprake van een onbekende variant die niet overeenkomt met andere, al eerder geconstateerde varianten van het virus. Nadere genetische tests vinden plaats.

De eerste patiënten werden opgenomen in het Yambio hospital, het enige ziekenhuis in de regio. Dit ziekenhuis is gebouwd door Memisa en eigendom van het bisdom Tombura/Yambio. Het ziekenhuis wordt in haar gezondheidszorgprogramma gesteund door Memisa/Cordaid. Momenteel is in samenwerking met onder andere de WHO buiten het ziekenhuis een terrein met isolatietenten ingericht, alwaar ongeveer 10 besmette patiënten zijn opgenomen. Vanuit het ziekenhuis worden personen die in contact zijn geweest met de patiënten gedurende 21 dagen - de maximale incubatietijd - gevolgd. Tevens worden vanuit het ziekenhuis mensen met verdachte symptomen gescreend en voorlichtingsbijeenkomsten op markten en in omringende dorpen georganiseerd. Het Memisa-Cordaid veldkantoor in Nairobi biedt logistieke ondersteuning.

Tegen het Ebola-virus bestaat geen direct geneesmiddel of vaccin. Patiënten dienen geïsoleerd te worden. Het Yambio ziekenhuis is in afwachting van extra goederen als isolatiematerialen, beschermende kleding, koortsverlagende medicijnen en middelen tegen uitdroging. Vandaag wordt een speciale Ebola-kit met daarin isolatie tenten en medicatie, door de WHO ingevlogen. Deze kit komt uit Nederland en is samengesteld door Artsen zonder Grenzen op basis van eerdere interventies in verband met Ebola in Uganda (2000).