Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


Persberichten

Amsterdam, 21-05-2004

De kracht van samenwerking: Bekkenbodemcentrum Prinsengracht

Met de komst van het Bekkenbodemcentrum beschikt het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam over een expertise-centrum voor onderzoek en behandeling van bekkenbodemklachten bij vrouwen en mannen. In het Bekkenbodemcentrum, gevestigd op de locatie Prinsengracht, werken een uroloog, gynaecoloog, chirurg, fysiotherapeut en een seksuoloog samen voor een snelle diagnose en een optimale behandeling.

Bert Messelink, uroloog in het OLVG en initiatiefnemer van het Bekkenbodemcentrum Prinsengracht, zet zich al jaren op nationaal en internationaal niveau in voor een multidisciplinaire samenwerking op het gebied van de bekkenbodem. "De problematiek rond de bekkenbodem is erg divers en soms erg complex. Te denken valt aan ongewenst verlies van urine of ontlasting, verzakking van de baarmoeder, pijnklachten in het bekken maar ook klachten met betrekking tot vrijen komen vaak voor. Dat vraagt om een multidisciplinaire kijk en aanpak.

Efficiënt en deskundig
Door het combineren van de deskundigheid van de diverse specialisten kunnen de klachten en symptomen van de patiënt vanuit ieders eigen deskundigheid en in samenspraak bekeken en behandeld worden. Een specialistisch verpleegkundige zorgt voor voorlichting en begeleiding van de patiënt. Deze werkwijze, die elders in de regio niet aanwezig is, blijkt zeer efficiënt. Zo kan bijvoorbeeld een veelvoorkomende klachtencombinatie als verzakking en urinecontinentie in één keer worden aangepakt.

Zorgvuldige voorbereiding
Bijzonder bij het Bekkenbodemcentrum is de zorgvuldige voorbereiding voordat de patiënt op het spreekuur komt. Zo wordt de patiënt gevraagd een vragenlijst in te vullen en vraagt het centrum zelf ook informatie bij de verwijzende huisarts of specialist op. Op basis van deze informatie bepaalt het bekkenbodemteam welke aanvullende onderzoeken wenselijk zijn en welke specialisten bij de zorg betrokken moeten worden.

Gezamenlijk spreekuur
Na dit aanvullend onderzoek krijgt de patiënt een gecombineerde afspraak op het Bekkenbodemcentrum waar twee of drie specialisten gezamenlijk met de patiënt de resultaten van de onderzoeken en de meest geschikte behandeling bespreken. Bij de vervolgafspraken wordt de patiënt meestal door één specialist gezien. Deze specialist wordt in het overleg met het bekkenbodemteam aangewezen als hoofdbehandelaar. Bert Messelink: Deze manier van werken is voor patiënten veel klantvriendelijker. Zij hoeven nu niet zo vaak voor de diverse specialisten en andere hulpverleners naar het ziekenhuis te komen en telkens opnieuw hun verhaal te vertellen. Bovendien komt deze afstemming de kwaliteit van zorg ten goede.