IDEEBOYS

Drenthe viert 100ste geboortedag schrijver Anne de Vries

Zaterdag 22 mei 2004:

ASSEN - De 100ste geboortedag van de Drentse schrijver Anne de Vries wordt in de provincie Drenthe op zaterdag 22 mei aanstaande groots gevierd. De provincie Drenthe, de gemeente Assen, de Provinciale Bibliotheekcentrale (PBC), het Recreatieschap Drenthe en Warenhuis Vanderveen hebben samen een aantal activiteiten opgezet of gefinancierd.

Het startschot voor deze feestelijke dag wordt 's morgen om 11.00 uur gegeven door Drents gedeputeerde voor Cultuur en Toerisme Hans Schaap.
Dat gebeurt in CBK-galerie in Warenhuis Vanderveen Assen aan het Koopmansplein in Assen, waar een door de PBC ontworpen tentoonstelling wordt geopend. Volgens de gedeputeerde is Anne de Vries van grote betekenis geweest voor Drenthe, niet alleen in literaire zin maar ook voor het toerisme. 'Zeker Bartje geniet landelijke bekendheid en is voor velen al een reden geweest voor een bezoek aan d'Olde Landschap,' zo zegt hij. De opening vindt plaats in het bijzijn van nazaten van Drentse auteur Anne de Vries, een vertegenwoordiger van de gemeente Assen en een groot aantal genodigden.

Bekende Nederlanders
Om ook op andere plaatsen in de provincie aandacht geven aan het werk van Anne de Vries gaan NOS sportverslaggever Evert ten Napel (met bibliobus) naar Vakantiecentrum Witterzomer in Assen en Recreatiepark Kuierpadtien in Wezup en gaat GTST-actrice Inge Ipenburg naar het Dierenpark Emmen. De winnaar van de Drentse cultuurprijs 2004 zal op het Koopmansplein in Assen voorlezen uit het werk van Anne de Vries.
Naast de eigen Drentse bevolking zullen ook toeristen worden geïnteresseerd voor het Drentse werk. De verwachting is dat op zaterdag 22 mei (de zaterdag na hemelvaartsdag) tienduizenden toeristen in Drenthe zullen verblijven. Voor de PBC is de betrokkenheid als vanzelfsprekend. 'Als een van de grootste Drentse schrijvers voor het voetlicht komt hoort de bibliotheek daarbij', zegt PBC-directeur Ria de Herder. Voor Warenhuis Vanderveen Assen vormt bijdrage aan de festiviteiten een 'dankbetoon voor de inspirerende en bevrijdende vriendschap tussen Anne de Vries (1904) en grootvader Vanderveen (1902). Opa Nico reisde wekelijks door Drenthe en verhaalde veel. Hij vertelde zijn belevenissen aan vriend Anne de Vries die ze gebruikte in zijn werk', aldus Nico Vanderveen.

Tentoonstellingen
Vanaf zaterdag 22 mei tot mei 2005 reizen twee PBC tentoonstellingen over het leven en werk van Anne de Vries langs de 45 bibliotheken in Drenthe. De twee locaties waar de tentoonstellingen starten zijn warenhuis Vanderveen in Assen en de bibliotheek in 2e Exloërmond, waar Anne de Vries gewoond heeft.

Lezen uit andermans werk
Evert ten Napel zal voorlezen op camping de Vakantiecentrum Witterzomer in Assen tussen 13.00 en 14.00 uur en op het Recreatiepark Kuierpadtien tussen 15.00 en 16.00 uur. Het voorlezen door Inge Ipenburg vindt plaats tussen 13.00 en 16.00 uur (in twee sessies) in het Dierenpark Emmen. De winnaar van de Drentse Cultuurprijs 2004 leest voor om 14.00 uur op het Koopmansplein / Warenhuis Vanderveen in Assen.

Fietsroute
Het Recreatieschap Drenthe verzorgt een speciale fietsroute. Via de site van het Recreatieschap Drenthe www.fietsprovincie.nl is de route vanaf 8 mei a.s. te downloaden. Deze ANWB-bewegwijzerde Orvelte- fietsroute voert de toerist/recreant door het landschap zoals Bartje dat zou kunnen hebben ervaren. Recreatieschap directeur Hans Hartog is zeer tevreden over deze eerste concrete samenwerking tussen de PBC en zijn Recreatieschap. 'Hier gaan Cultuur en Toerisme echt samen'. In de NCRV gids van 8 mei aanstaande zal aandacht worden geschonken aan deze fietsroute.

NCRV televisie
De NCRV televisie is sinds 10 april 2004 begonnen met het herhalen van de serie Bartje. In zeven delen komt het verhaal weer op Nederland
1. De eerste uitzendingen zijn een groot succes. Gemiddeld kijken er 500.000 mensen naar de herhalingen. De omroep heeft juist voor de herhalingen van Bartje gekozen in verband met het project in Drenthe dat ook alles te maken heeft met de 100ste geboortedag van Anne de Vries. NCRV's programmamanager televisie Pieter Schut is zeer tevreden over de versterking van zowel de herhalingen als de aandacht voor het werk van Anne de Vries in Drenthe. Bartje werd gemaakt in 1973 en is voor het laatst uitgezonden in 1985. Op dit moment werkt de NCRV i.s.m. Strengholt Multimedia aan de uitgave van een DVD en video van Bartje. Vanaf 22 mei aanstaande zijn deze DVD en video met vele extra's, zoals interviews met de hoofdrolspelers, biografieën van de cast en diverse foto's, te koop.

Henk de Vries
Zondagmiddag 23 mei houdt de in Zwitserland wonende zoon Henk de Vries een lezing met als titel hoe Drents is Bartje eigenlijk? Deze lezing vindt plaats in de bibliotheek in Emmen.

Fase 2
De genoemde deelnemers werken op dit moment activiteiten uit welke na de zomer worden georganiseerd (tot januari 2005) om vervolg te geven aan het stilstaan bij het werk en leven van de Drentse auteur


- einde persbericht -

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Henk Klaver (projectbureau/ Ideeboys (c)) mobiel: 06- 53 131 581

23 apr 04 12:02