Gemeente Amsterdam

Wethouder Belliot opent "Loop naar de kunst!"
Zaterdag 22 mei kunstroute door Indische Buurt: Amsterdamse Wereldwijk 6 mei 2004 - Zeeburg
Meer dan 60 kunstenaars uit de Amsterdamse Indische Buurt nemen zaterdag 22 mei 2004 deel aan "Loop naar de kunst!", een route langs ateliers en een verzamelexpositie. De Route is een initiatief van buurtbewoners die zich hebben verenigd in de Werkgroep Cultuur Indische Buurt. Stadsdeel Zeeburg ondersteunt het project, dat het artistieke talent in de wijk in beeld brengt en het imago van de Indische Buurt moet verbeteren.

Het publiek kan tussen 11.00 en 18.00 uur in de ateliers terecht. Sommige ateliers openen ook op zondag 23 mei hun deuren. Deelname aan de dag is gratis.

Op 22 mei om 12.00 uur opent Hannah Belliot, wethouder Cultuur van Amsterdam, de route officieel. Dat gebeurt in het gebouw van de verzamelexpositie aan de Madurastraat 90. Dit pand, van jongerenactiviteitenbureau Nowhere, vormt ook het begin- en eindpunt van de route. Wie alles wil zien kan een wandeling van omstreeks anderhalf uur tegemoet zien. Er worden enkele fietstaxi's ingezet waarmee voor een vaste ritprijs delen van de route kunnen worden afgelegd.

Door de grote variatie aan kunstvormen en -stijlen belooft "Loop naar de kunst!" zeer kleurrijk te worden. De bezoekers ontmoeten schilderijen, beeldhouwwerk, fototentoonstellingen, videoproducties, textiele vormgeving, collages, ruimtelijke objecten, en nog veel meer. De route bevat tal van verrassingen. Zo is er het mobiele atelier "Kunst in blik", een speciaal project rond het spoorviaduct aan het eind van de Javastraat getiteld "Oost-Indische Poort" waaraan voorbijgangers een aandeel kunnen leveren, en een hennakunstenares. De meidengroep Silver Sissor verkoopt T-shirts waarop het "gouden randje van de Indische Buurt" gestempeld is.

Sommige leegstaande etalages of lelijke panden aan de route zullen via (digitale) reproducties van "Indische Buurt"-kunst bij de dag worden betrokken. Bewoners die aan de route wonen zijn uitgenodigd om eigen kunstwerken voor het raam te hangen.

Vanaf het terras van café-restaurant NAP aan het Javaplein treden tussen 12.45 en 18.00 uur zang- en dansgroepen uit alle windstreken op, van folkmuziek en Turkse volksdans tot urban dance. Voor kinderen wordt om 13.30 een circusworkshop gehouden.

© Gemeente Amsterdam