Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit der Diergeneeskunde

06 mei 2004

Dag van het Aangespannen Paard

Op zaterdag 22 mei 2004 zal voor de dertiende maal de "Dag van het Aangespannen Paard" plaatsvinden. Tijdens dit evenement worden alle facetten van het aangespannen rijden ofwel het rijden met paard en wagen, getoond. De organisatie bestaat traditiegetrouw uit zes studenten van de faculteit der Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Na een afgelasting in 2001 (door MKZ) en in 2003 (door vogelpest) is er dit jaar hard gewerkt aan een grootse comeback. Spectaculaire hindernissen, attracties voor kinderen en een indrukwekkend demonstratieprogramma maken de "Dag van het Aangespannen Paard" de moeite waard om te bezoeken.

Programma "Dag van het Aangespannen Paard"

Locatie: Faculteit der Diergeneeskunde, Yalelaan 1, Universiteitscentrum De Uithof te Utrecht. Toegang en parkeergelegenheid: Gratis. Tevens is er een gratis pendeldienst per huifkar (van het parkeerterrein naar het evenemententerrein).

09:00 uur

In de hoofdring worden concoursrubrieken verreden voor Tuigpaarden, Hackney's, Friezen, Welshes en Shetlanders.

10:20 uur

Tinkershowteam 'La Gypsy Show'. In deze muzikale zigeunershow wordt getoond hoe veelzijdig het paardenras Tinker is.

11:25 uur

Oude Landbouwwerktuigen. Trekpaarden hebben een grote rol gespeeld als belangrijkste krachtbron op boerenbedrijven. In deze demonstratie is te zien op welke wijze paarden ingezet werden om zwaar werk te verrichten.

12:15 uur

Valkenier. Spectaculaire show waarbij gedemonstreerd wordt welke kunsten de valkenier zijn roofvogels kan laten uitvoeren en hoe belangrijk het contact tussen mens en dier hierbij is.

13:15 uur

Wervelende show door IJsbrand Chardon, meervoudig Nederlands en Wereldkampioen vierspanrijden.

14:25 uur

De koetsentocht, bestaande uit 60 rijtuigen uit vroegere tijden, langs onder meer Landgoed Beerschoten. 's Avonds zullen de in gepaste kledij gehulde deelnemers de lantaarns ontsteken en hun route vervolgen onder de Dom door naar het Vredenburg.

15:15 uur

Friese Hengsten Show. Vier fraaie dekhengsten showen hun schoonheid op parmantige wijze aan het publiek.

15:45 uur

Het Rassendefilé. Van groot tot klein, van dik tot dun en in alle kleuren. Een groot aantal paarden van verschillende rassen showen hun specifieke kenmerken.

16:45 uur

Spectaculaire Grande Finale van de Oefenmarathon. Deelnemers uit heel Nederland testen hun capaciteiten en natuurlijk die van hun paarden of pony's op diverse hindernissen.

Op de braderie 'Strodorp' tonen tuig- en wagenmakers hun kunsten, zijn oude ambachten vertegenwoordigd en presenteren vele stamboeken hun ras. Daarnaast is er van alles verkrijgbaar op het gebied van het buitenleven. Kinderen kunnen zich laten schminken en zich naar hartelust vermaken in een speciaal voor hen ingerichte kindertuin.

Internet

www.dap.site.nl

Nadere informatie

Annemarie Wezenbeek, Stichting "Dag van het Aangespannen Paard", telefoon (030) 2539423, e-mail dap@vet.uu.nl.

Soleanie Martis, Perscommunicatie Universiteit Utrecht, telefoon (030) 253 2411, e-mail s.martis@csc.uu.nl.