Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: 70 energieministers bijeen in Amsterdam

Nummer: 545

Datum: 12-05-2004


Zaterdag 22 mei tot en met maandag 24 mei is Amsterdam het middelpunt van de internationale energiewereld. Dan komt in het Okura Hotel het 9e International Energy Forum bijeen. Onder voorzitterschap van minister Brinkhorst van Economische Zaken bespreken ministers uit de 70 belangrijkste energielanden de internationale energiesituatie. Naast alle grote OESO landen en alle 11 OPEC landen zullen ook grote ongebonden landen, zoals Rusland, China, India en Mexico aanwezig zijn. Ook internationale organisaties zijn vertegenwoordigd.
Onderwerpen van discussie zijn onder meer:

- de verwachte toename van de vraag naar energie;

- vergelijking van de olie- en gasmarkt, met name in de producerende landen.
- de investeringsopgave in de gehele energieketen, die hieruit voortvloeit. Het gaat dan om investering in : exploratie, productie en transport van energie. Voor de komende 30 jaar is 16.000 miljard US dollar nodig, vooral in de derde wereld.
Tijdens het Forum zal, zoals gebruikelijk, ook tijd worden ingeruimd voor het bespreken van de actuele marktsituatie, mede in relatie tot de stand van zaken in de internationale politiek. De huidige hoge olieprijzen en de politieke instabiliteit in het Midden-Oosten geven daar dit jaar ook alle aanleiding toe.
Alle informatie over het 9e International Energy Forum is te vinden op www.iefs.net.




Ministerie van Economische Zaken