Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Actiewandelingen voor behoud open ruimte

Campagne 'Hollandse Hartstocht' van start

Amsterdam, 17 mei 2004 --- 'Laat je hart spreken! Bescherm het Hollandse Landschap'. Met deze leus voert Milieudefensie vanaf 22 mei campagne voor het behoud van de open ruimte in Nederland. Met een kaartenactie en een 'Hollandse Hartstocht' door ruim twintig bedreigde groene gebieden, wordt Tweede Kamerleden op het hart gedrukt de schaarse rust en ruimte beter te beschermen dan minister Dekker (VROM) wil met haar Nota Ruimte.

Het Holland van de wereldberoemde vergezichten, het land waar je lekker kunt uitwaaien, fietsen, joggen, kamperen - dát Nederland waar wij allemaal zo hartstochtelijk van houden - verdwijnt. Als de Nota Ruimte, die eind april door minister Dekker van VROM is gepresenteerd, dit jaar door de Tweede Kamer wordt aangenomen, mogen gemeenten, provincies en bedrijven straks bouwen waar ze willen. Zelfs in waardevolle landschappen, zoals het Groene Hart, mogen nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen worden aangelegd. Verspilling van de ruimte is het gevolg.

Wat: 'Hollandse Harsttocht'-campagne, om open ruimte in Nederland te behouden Waar: Meer dan twintig locaties, in alle provincies. Wanneer: zaterdag 22 mei t/m zondag 13 juni

Op zaterdag 22 mei gaat in Zeeland, bij het bedreigde strand De Kaloot, de Hollandse Hartstocht van start. Tot en met zondag 13 juni organiseert Milieudefensie, samen met lokale organisaties, op ruim twintig verschillende locaties in Nederland actiewandelingen door prachtige stukken open en landelijke gebied die nu al door bebouwing worden bedreigd.

Uit protest tegen de Nota Ruimte worden de komende maanden zoveel mogelijk 'hartenkreten', gericht aan de Tweede Kamer, verzameld. De actiekaarten worden door het hele land verspreid en vlak voor het zomerreces op ludieke wijze in Den Haag aangeboden. Zodat de Tweede Kamer merkt dat het verdwijnen van het landschap veel Nederlanders aan het hart gaat.

In de strijd tegen de oprukkende bebouwing heeft Milieudefensie de afgelopen jaren een aantal onzinnige bouwprojecten kunnen voorkomen. Een bekend voorbeeld is de afgeblazen aanleg van het gigantische MTC-transportcentrum bij Nijmegen en de Westerschelde Containerterminal bij Borssele. Samen met Milieudefensie zetten tientallen lokale groepen zich in om de rust en ruimte in hun omgeving te beschermen.