Gemeente Leeuwarderadeel


19 mei 2004

Elfsteden Oldtimer Rally 22 mei 2004


- - PERSBERICHT - -
dinsdag 18 mei 2004

19e Elfsteden Oldtimer Rally
Op zaterdag 22 mei 2004 wordt alweer voor het negentiende achtereenvolgende jaar de Elfsteden Oldtimer Rally verreden. Traditioneel vindt dit evenement altijd plaats op de zaterdag na Hemelvaart. Deze oldtimer rit is inmiddels uitgegroeid tot het grootste eendaagse evenement op dit gebied in Europa.

Zo'n 600 deelnemers rijden met hun klassieke auto's en motoren langs de elf Friese steden. Het zijn allemaal voertuigen met het bouwjaar van voor 1950. Het merendeel van de auto's en de motoren stamt uit de jaren tussen 1920 en 1930. Hieronder bevinden zich vele zeldzame exemplaren.

Behalve uit geheel Nederland komen de deelnemers uit België, Engeland en Duitsland. Op deze zaterdag wordt vanaf 07:00 uur gestart vanaf camping De Jerden te Sloten, nadat de burgemeester van de gemeente Gaasterlân-Sleat, het startschot heeft gegeven.

Aan iedere deelnemer die alle elfstedenstempels heeft verzameld, wordt bij de finish een plaquette uitgereikt als herinnering.

Traject Ferwerderadiel
Tussen Dokkum en Franeker zal dit jaar door de gemeente Ferwerderadiel extra aandacht worden geschonken aan de Elfsteden Oldtimer Rally. De rally doet dit jaar voor het eerst onze gemeente aan. Vanwege de wegwerkzaamheden in Franeker moest de organiserende Stichting Elfsteden Oldtimer Rally uitwijken. De gemeente Ferwerderadiel heeft die kans aangegrepen om van het evenement een gezellige happening te maken.

Honderden oldtimers en klassiekers toeren op zaterdag 22 mei aanstaande door het mooie Ferwerderadiel. Tussen ongeveer half twaalf en twee uur passeert de stoet verschillende plaatsen in de gemeente: Hegebeintum, Blije, Ferwert, Marrum, de SeedyksterToer en Hallum. Op elk van deze locaties is door de plaatselijke horeca en dorpsbelangen een rustplaats ingericht waar de deelnemers gebruik kunnen maken van een lunch tegen een speciaal tarief. De klassieke auto's zijn een lust voor het oog en maken het wel erg aantrekkelijk om te gaan kijken en te flaneren bij een van de genoemde rustplaatsen. Optredens van onder meer shantykoren, korpsen en toneelverenigingen en zelfs een circus zorgen op de verschillende locaties voor een waar spektakel aan vermaak en vertier.

Programma Ferwerderadiel
Hegebeintum
Locatie: bij het bezoekerscentrum
Jeugdbrassband Solex
Rondleidingen kerk Hegebeintum

Op de bietenopslagplaats is een stempelpost ingericht. De burgemeester van Ferwerderadiel, de heer W. van den Berg, zal de deelnemers hier persoonlijk verwelkomen in de gemeente. Hij zal hierbij worden geassisteerd door de oud-burgemeester van Gaasterlân-Sleat, dhr. W. Pitlo, en zijn vrouw. De heer Pitlo heeft sinds het begin van het evenement op de vrijdagmiddag het "Rondje Gaasterland" georganiseerd. Hij is op zaterdag 22 mei 2004 de eregast van de gemeente Ferwerderadiel.

Blije
Locatie: Wâtze Kuperusplein in het dorp
Shantykoor "De Slykstappers"
Muziekkorps "Soli Deo Gloria" samen met "Volharding" Boerenkapel
De NH-kerk is voor bezichtiging geopend van 11:00 - 14:00 uur. Orgelspel zorgt hier voor de muzikale omlijsting en de bijpassende ambiance.

Ferwert
Locatie: plein Vrijhof in het dorp
Heusj
Excelsior

SeedyksterToer
Locatie: op het erf
Koor van de Bond van Plattelandsvrouwen te Ferwert Show Friese paarden en Fries kostuum
`Dieren op de boerderij'
Openstelling uitkijktoren

Marrum
Locatie: bij restaurant Ohrid en bij het dorpshuis Marrumer dorpsomroeper in traditionele kleding
Straattoneel door toneelvereniging Plaatselijk Nut uit Marrum Drumband "de Eendracht"
"de Skotsploeg" uit Dokkum
Rondrit of vervoer naar de eetgelegenheden met paard en wagen Activiteiten door en rond de plaatselijke supermarkt Simonides Brassband "de Eendracht"
Plaatselijke dansgroep
In het restaurant muziek d.m.v. CD's
Lunchpakketten rondbrengdienst t.b.v. de deelnemers aan de rally

Hallum
Locatie: bij Café de Viersprong
Shantykoor "De Koekefretters"
Circus Witova

De Elfsteden Oldtimer Rally 2004 is een initiatief van de Stichting Elfsteden Oldtimer Rally. De activiteiten in Ferwerderadiel zijn georganiseerd door ondernemers, dorpsbelangen en de gemeente Ferwerderadiel.


- - EINDE PERSBERICHT - -

Voor vragen en foto's kunt u terecht bij:
mevrouw G. Zeinstra, beleidsmedewerker recreatie en toerisme. Telefoon: 0518 - 41 88 40. E-mail: g.zeinstra@ferwerderadiel.nl.