Openbaar Ministerie

22 mei 2004

Politie Amsterdam waarschuwt voor kopen gestolen auto

WEES ALERT BIJ HET KOPEN VAN TWEEDEHANDS AUTO'S

Jaarlijks wisselen honderdduizenden tweedehands auto's zonder problemen van eigenaar. Helaas gebeurt het ook honderden keren dat criminelen gestolen auto's voorzien van een "valse identiteit" en te koop aanbieden in kranten en op internet. Het is dus goed om extra alert te zijn bij de aanschaf van een tweedehands auto.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van deze praktijken en klik meteen door naar de tips.

Werkwijze
Er wordt als volgt te werk gegaan. Een gestolen auto wordt voorzien van valse of gestolen kentekenplaten en kentekenbewijzen. Ook wordt het chassisnummer (voertuigidentificatienummer) veranderd. Vervolgens wordt de wagen via een advertentie aangeboden. Enige contactmogelijkheid is een 06-nummer. Vaak volgt na telefonisch contact een afspraak in de buurt van een treinstation of wegrestaurant. Een veelgebruikte smoes is dat een familielid is overleden en dat het voertuig met spoed verkocht moet worden. De prijs is vaak redelijk en er kan makkelijk worden afgedongen. Zo wordt de koper "warm gemaakt" voor de auto.

De koop wordt bij voorkeur in het weekend gesloten. Er wordt om contact betaling gevraagd. Helaas blijkt na het weekeinde maar al te vaak dat de auto en het kentekenbewijs niet in orde zijn. Bijvoorbeeld bij het overschrijven van de auto op naam. Helaas is dan de verkoper gevlogen... (Bron: politie Amsterdam)