Politie Friesland

Politieberichten 21/5 (13.00 uur) t/m 22/5 (13.00 uur)

Fryslân 22-05-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie. Tel: 0900 8844

Oosterwolde: winkeldief aangehouden
Vrijdag omstreeks 12.45 uur is op de Drie Stellingenweg een 24-jarige inwoner van Appelscha aangehouden voor winkeldiefstal. In een schoenenzaak aan de 13e Aprilstraat had hij een paar schoenen weggenomen en uit een kledingzaak aan de Stationstraat een T-shirt. Aangifte werd gedaan door een 27-jarige inwoner van Leen en een 46-jarige inwoner van Oosterwolde.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Vrijdag omstreeks 13.30 uur werd in een doe het zelfzaak aan de Elzenstraat een 35-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had schroefhalen en een paar rolwielen weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 24-jarige inwoner van Heerenveen.

Verzamelmutatie rijden onder invloed.
Plaats, dag, tijd, verdachte, promillage en eventuele bijzonderheden. Bolsward, Rijksweg A7, vrijdag 15.00 uur, 34-jarige automobilist uit Leeuwarden, 975 ug/l, tevens rijden zonder rijbewijs en geen verzekering.

Sneek, Kanaalstraat, vrijdag 20.30 uur, 24-jarige automobilist uit Sneek, 525 ug/l, tevens niet in het bezit rijbewijs.

Gorredijk, Tolhusleane, vrijdag 21.20 uur, 31-jarige automobilist uit Gorredijk, 430 ug/l, Kort-Om

Drachten, Gauke Boelenslaan, vrijdag 23.40 uur, 38-jarige automobilist uit Drachten, 505 ug/l, rijverbod 5 uur, Kort-Om

Lippenhuizen, Butewei, zaterdag 00.45 uur, 42-jarige automobilist uit Gorredijk, 415 ug/l, rijverbod 3 uur, Kort-Om.

Wolvega, Bernhardlaan, zaterdag 01.05 uur, 22-jarige automobilist uit Wolvega, 375 ug/l, rijverbod 3 uur, Kort-Om.

Dokkum, Rondweg-Noord, zaterdag 01.10 uur, 53-jarige automobilist uit Hantumhuizen, 255 ug/l, Kort-Om.

Drachten, Rijksweg A7, zaterdag 01.25 uur, 64-jarige automobilist uit Gersloot, 645 ug/l, tevens rijbewijs ingevorderd, Kort-Om.

Wommels: van Sminiaweg, zaterdag 02.30 uur, 39-jarige automobilist uit Tzum, 475 ug/l, Kort-Om.

Opeinde, Kommisjewei, zaterdag 03.00 uur, 34-jarige automobilist uit Dokkum, 345 ug/l, Kort-Om.

Nes (gem. Ameland), Strandweg, zaterdag 03.00 uur, 28-jarige automobilist uit Leeuwarden, 340 ug/l, rijverbod 2 uur, Kort-Om. In een flauwe bocht is hij met de auto in de rechterberm terechtgekomen en heeft een verkeersbord uit de grond gereden, Toen tegen een lantaarnpaal en een verkeersbord en is waarschijnlijk drie keer over de kop geslagen om vervolgens op de wielen weer terecht te komen.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Vrijdag omstreeks 17.15 uur werd in een warenhuis aan de Nieuwestad een 38-jarige inwoner van Burgum aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had een blouse weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 55-jarige inwoner van Rijswijk.

Rotsterhaule: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 16.45 uur vond op de kruising Hoge Dijk en Gaasterweg een aanrijding plaats. Een 18-jarige bestuurder van een bestelauto uit Rotsterhaule reed over de Langedijk. Bij de kruising gekomen keek hij naar rechts en stak de kruising over. Hij zag de 23-jarige automobiliste uit Groningen niet naderen uit de richting Heerenveen. Een botsing was het gevolg. De 18i-jarige is per ambulance overgebracht naar Tjongerschans in Heerenveen. Mogelijk
hersenschudding.

Joure: winkeldief aangehouden
Vrijdag omstreeks 20.30 uur werd in een supermarkt aan de Geert Knolweg een 32-jarige inwoner van Haskerhorne aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had een fles Martini, een fles cola en sinas, koffiemelk en drie zakken snoep weggenomen.

Sneek: zakkenroller aangehouden
Vrijdag omstreeks 21.30 uur zat een 37-jarige inwoonster van Scharnegoutum in een circustent aan de Steenhouwersstraat. Zij had haar tas tussen haar voeten staan. Op een gegeven moment wil zij iets uit de tas pakken en ziet dat de tas onder de tribune ligt. Ze ziet twee knapen de tas oppakken en weglopen. De man van aangeefster is onmiddellijk de jongelui achterna gerend en even later werd een strafrechtelijk minderjarige uit Sneek aangehouden. Een mogelijke tweede verdachte moet nog worden aangehouden. Onder de tribune werden de pasjes en bescheiden weer terug gevonden.

Hallum: twee verdachten op heterdaad aangehouden
Vrijdag omstreeks 19.20 uur kreeg een 46-jarige inwoner van Hallum een melding dat achter een bedrijf aan de Mounebuorren een groot aantal winkelgoederen in een droge sloot lagen. De 46-jarige had al diverse karen aangifte gedaan van diefstal van goederen uit zijn winkel. Er werd gepost en om omstreeks 22.40 uur kwamen twee knapen op een fiets aanrijden. Bij de sloot weden de goederen uit de sloot gehaald en in de fietstassen gestopt. Hierop zijn de beide kanpen, twee 17-jarigen uit Hallum aangehouden. Drank en etenswaren waren voornamelijk weggenomen. Een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Harlingen: baldadigheid en vandalisme
Zaterdag omstreeks 01.45 uur werd een 17-jarige inwoner van Franeker op de Voorstarat aangehouden. Hij trapte met kracht tegen een toegangsdeur van een pand en hij had behoorlijk gedronken. Proces-verbaal zal worden opgemaakt ter zake openbare dronkenschap en baldadigheid.

Sneek: niet voldoen bevel of vordering
Zaterdag omstreeks 02.50 uur werden op de Kleine Kerkstraat twee vechtende uit elkaar gehaald. Een 19-jarige inwoner van Sneek wilde zich er mee bemoeien en werd gemaand door te lopen. Dit deed hij niet. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Surhuisterveen: vechtpartijtje en niet voldoen bevel of vordering Zaterdag omstreeks 02.45 uur werd melding gemaakt van een vechtpartij in de Havenstraat. Ter plaatse gekomen was de rust enigszins weer gekeerd. Men bleef luidruchtig en op een gegeven moment werd de groep verwijderd. Een persoon traineerde en na herhaalde verzoeken zich te verwijderen, voldeed hij niet. Hierop is de verdachte, een 18-jarige inwoner van Drogeham aangehouden en overgebracht naar het bureau en ingesloten ter ontnuchtering.

Leeuwarden: inbreker aangehouden
Zaterdag omstreeks 02.55 uur werd een manspersoon struinde een manspersoon via de Stationsweg richting Snekertrekweg. Hij keek steeds om zich heen Op een gegeven moment is men de man kwijt en een beveiligingsbeambte loopt hard richting Verlaatsbrug. Hij vertelde dat er zojuist was ingebroken in een geparkeerd staande personenauto. Hij gaf een signalement op en die kwam overeen met de man die de politie in het vizier had. Op de Westersingel is de man, een 27-jarige inwoner van Leeuwarden, aangehouden. Ook had hij getracht de deur van het brugwachtershuisje te forceren. De auto stond geparkeerd aan de Langemarktstraat. De verdacht is overgebracht naar het bureau voor verhoor en verder onderzoek.

Lemmer: eenvoudige mishandeling
Zaterdag omstreeks 03.00 uur werd melding gemaakt dat een manspersoon door een ander man zou zijn mishandeld bij een pand aan de Kortestreek. Ter plaatse kwam onmiddellijk een 17-jarige inwoner van Lemmer naar de politie en deelde mee dat hij door iemand is geslagen. Hij zou uit het pand zijn gezet en weer terug geroepen en werd toen onmiddellijk geslagen en geschopt. De 17-jarige heeft toen best uitgehaald en teruggeslagen. Een 22-jareige inwoner van Akkrum wilde aangifte doen van mishandeling. Hij had een behoorlijke tik in het gezicht gehad en is naar de dokterswacht gebracht en doorverwezen naar het ziekenhuis. Bleek een gebroken neus te hebben. De 17-jarige is aangehouden en overgebracht naar het bureau. Een nader onderzoek naar het hoe en het waarop zal worden ingesteld.

Drachten: alcoholcontrole
Vrijdag tussen 08.30 uur en zaterdag 04.30 uur werd een geplande alcoholcontrole gehouden binnen het district Drachten. Een zevental politiemensen deden mee aan de actie. In totaal werden 170 blaastesten gehouden Tegen een drietal bestuurders zal proces-verbaal worden opgemaakt ter zake rijden onder invloed.

Sneek: poging zware mishandeling
Zaterdag omstreeks 04.20 uur liepen een paar politiemensen surveillance op de Marktstraat Op een gegeven moment ziet een collega, dat een manspersoon een blik bier gooit in de richting van de politie. Dit blik spat uiteen tussen twee politiemensen. De man, een 28-jarige inwoner van Sneek, wordt aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tijdens zijn fouillering werden twee messen aangetroffen. Deze zijn in beslag genomen. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Garyp: vrachtauto gekanteld
Vrijdag omstreeks 18.45 uur reed een 50-jarige bestuurder van een truck met oplegger over de Waldwei. Hij kwam vanuit de richting Leeuwarden De oplegger was beladen met melkproducten. Ter plaatse bleek de oplegger dwars over de rijbaan te liggen en er was een enorme chaos. Een getuige vertelde, dat de bestuurder uit de cabine was gestapt en er vandoor was gegaan via de weilanden. Onmiddellijk hebben twee motorrijders en een speurhond de buurt afgezocht, echter zonder resultaat. Via bescheiden ui de truck, zou het gaan om een 50-jarige inwoner van Ouwsterhaule. De hele avond gezocht en later werd ook helikopter ingezet e een boot uit Grou.Om 04.00 uur deelde een wegenwachter mede, dat hij waarschijnlijk de bewuste bestuurder had meegenomen en in Leeuwarden had afgezet. In Leeuwarden zou hij een taxi besteld hebben. Toen de politie om 04.30 uur bij de woning van de bestuurder kwam, was hij reeds thuis. In eerste instantie verklaarde de bestuurder heel erg geschrokken te zijn van de aanrijding en was toen weggelopen en wilde zo snel mogelijk naar huis. In de loop van de dag zal hij worden verhoord. Rijkswaterstaat heeft de weg afgezet. Om 03.45 uur kon de Waldwei weer bereden worden en was de zaak opgeruimd en schoongemaakt.

Schiermonnikoog: kampvuurtje in de duinen
Door oplettendheid van de vuurtorenwachter kon erger worden voorkomen. Hij zag namelijk om omstreeks 21.45 uur dat een viertal jongens een kampvuur werd gemaakt in de duinen nabij het Scheepstrapad aan de noordzijde van een camping. Onmiddellijk is de politie ter plaatse gegaan en bij de komst van de politie vluchtten de jongens weg. Na een korte rush konden twee aangehouden worden en de andere twee kwamen even later ook weer terug. Bleken twee 15-jarige en twee 16-jarige mannen uit Groningen te zijn. Het vuurtjes is door de jongens geblust en daarna zijn ze overgebracht naar het bureau. Zij kregen een proces-verbaal.

Leeuwarden: diefstal motor
Zaterdag tussen 00.00 uur en 08.00 uur werd een motor weggenomen, die geparkeerd stond in een tuin van een woning aan de Camperstraat. Betreft een Suzuki gsx 600 f en voorzien van het kenteken MV-14-RF. Aangifte werd gedaan door een 36-jarige inwoner van Leeuwarden.

Grou: winkeldief aangehouden
Zaterdag omstreeks 12.00 uur werd in een zaak aan de Nieuwe kKade een 63-jarige Duitse toerist uit Osterholderfehn aangehouden voor winkeldiefstal. Toen hij de winkel verliet ging het alarm af. Hij had een Fries vlaggetje in zijn broekzak gestoken.