Ingezonden persbericht


4 februari 2004

Marc Newson

Van 23 mei tot en met 5 september 2004 presenteert het Groninger Museum een grote solotentoonstelling van ontwerper Marc Newson (1963). Het is voor het eerst dat een uitgebreid overzicht van zijn oeuvre te zien is in Europa. Het Groninger Museum heeft de primeur.

De in Australië geboren ontwerper studeerde in het begin van de jaren tachtig sieraad- en beeldhouwkunst aan het Sydney College of Arts. Direct na zijn studie werkte hij als ontwerper in Sydney, Londen en Tokyo. En in 1991 richtte hij zijn eigen studio op in Parijs.

Newsons ontwerpen variëren van huishoudelijke objecten en meubels tot complete interieurs. Bijzonder is dat Newson zich vanuit zijn specialistische productontwerpers-achtergrond heeft ontwikkeld tot een all-round ontwerper die in staat is ook grootschalige projecten als bijvoorbeeld een auto, interieurs of een vliegtuig aan te pakken. Een van zijn meest recente projecten is het ontwerp van het Lever House restaurant te New York en op dit moment heeft hij net de realisering van een concept vliegtuig voor de Fondation Cartier afgerond.

Inspiratie haalt de ontwerper uit films, lucht- en ruimtevaart, science fiction en de inheemse cultuur van Australië.

Newsons ontwerpen worden wel omschreven als futuristisch, sexy en humoristisch, en hebben namen als Super Guppy Lamp of Bucky Chair. Eerste faam verkreeg Newson met de Lockheed Lounge, een futuristisch uitziende aluminium sofa uit 1986 die herinnert aan een klassieke chaise longue. Het meubel, waarvan slechts enkele exemplaren bestaan, was te zien in een videoclip van Madonna. De Lockheed Lounge werd onder andere opgenomen in het interieur van het door Philippe Starck ingerichte Paramount hotel van Ian Schrager in New York en sierde sindsdien talloze publicaties.

Met deze veelzijdigheid behoort Newson tot een nieuwe generatie van vormgevers in een tijd waarin voor design een veel grotere, meer zichtbare rol is weggelegd dan voorheen.

Een eerste grote solotentoonstelling had hij in 2001 in het Powerhouse te Sydney.

Ontwerpen van Newson zijn opgenomen in museale collecties van belangrijke musea in de wereld van onder meer het Vitra Design Museum, Moma New York, San Francisco Moma en het Londense Design Museum.

Marc Newson woont en werkt in Londen en werkt ook vanuit zijn studio in Parijs. Na Groningen zal de tentoonstelling doorreizen naar het Design Museum te Londen.

Bij de tentoonstelling verschijnt een boek in samenwerking met Uitgeverij Artimo.

Conservator: Sue-an van der Zijpp

Inrichting: Mark Wilson

Afbeelding: Marc Newson, Bucky II Chair, 1997, Marc Newson Ltd.