Gemeente Hellevoetsluis


Een andere wereld op 23 mei!

Een andere wereld op 23 mei: het thema van de koopzondag, waar het winkelcentrum De Struytse Hoeck en de gemeente Hellevoetsluis samen invulling aan geven. Er vinden op deze dag veel verschillende activiteiten plaats voor jong en oud. Een middag die u niet snel zult vergeten! De aanleiding voor de gemeente Hellevoetsluis om deze dag mede te organiseren is om aandacht te besteden aan bewust consumeren. Bewust betekent bijvoorbeeld een keuze voor eerlijke handel, diervriendelijke producten en een duurzame, biologische productiewijze. Op deze dag willen we u graag laten zien uit welke alternatieven u kunt kiezen om een klein stukje van het milieu te sparen. En vaak kost dat helemaal niet meer geld of moeite. De gemeente heeft er voor gekozen om op 23 mei een paar milieuthema's extra onder de aandacht te brengen, namelijk: vervoer, voeding, afvalscheiding en dierproefvrije producten. In dit artikel geven we u alvast een voorproefje van wat u kunt verwachten op 23 mei.

Vervoer
In de praktijk komt het nog vaak voor dat mensen voor kleine afstanden de auto pakken. Het kan ook anders! Zo zijn er inmiddels de hybride auto's (voorbeelden: Toyota Prius, of Citroën Saxo of Berlingo) die op zowel elektriciteit en benzine kunnen rijden.

Op 23 mei is de Oxygen Scooter, met een elektrische motor, te bezichtigen. Het milieu wordt hierdoor aanzienlijk gespaard. Hier kunt u momenteel een behoorlijke subsidie voor aanvragen. Zelf trappen is natuurlijk het beste voor het milieu. Op 23 mei zijn verschillende fietsen te bewonderen die opvallen door hun aparte ontwerp. Bijvoorbeeld de Ekobike die in de gemeente Hellevoetsluis gebruikt wordt, een fiets waarop plaats is voor 3 minicontainers. De snelle Aerorider is overdekt, dus een regenpak is niet meer nodig. Maar ook zijn er fietsen ontworpen die makkelijk voor boodschappen kunnen worden gebruikt: een fiets met bak voorop, of met een kar erachter.

Voeding

Een gemiddeld huishouden koopt jaarlijks 1100 kilo voedsel. Daarvan verdwijnt 110 tot 165 kilo in de vuilnisbak. Dat is niet alleen zonde van het voedsel zelf, maar ook van de energie die nodig is geweest het voedsel te produceren en van het geld! Elk jaar verdwijnt er in een gemiddeld huishouden voor zo'n 330 euro aan voedsel in de vuilnisbak. Bij de stand `Voorkom verspilling, koop voedsel op maat' wordt zichtbaar gemaakt om welke hoeveelheden het gaat en worden tips gegeven waarmee u voedsel, milieu en uw portemonnee spaart.

Denkt u dat het bij uzelf minder is? Door het invullen van de Weggooitest krijgt u meer inzicht in uw eigen gedrag (Bron: Milieu Centraal). Diverse leden van de gemeenteraad en Wethouder Koster gaan u voor. Hun resultaten worden gepresenteerd tijdens de gemeentedag op 5 juni.

De biologische productiewijze garandeert onbespoten groenten en fruit. Dieren staan buiten in een weide die niet bemest wordt met kunstmest. Biologische producten smaken `echt' en dat kunt u op 23 mei volop proeven!

Afvalscheiding

In 2003 is de bewonersenquête `huishoudelijk afval' uitgevoerd. Uit de resultaten blijkt dat de bewoners van Hellevoetsluis een groot deel van hun afval scheiden, maar dat dit nog beter zou kunnen. Een van de redenen hiervoor is dat de scheidingsregels niet bij iedereen goed bekend zijn. Mogen vensterenveloppen nu wel of niet bij het oud papier? En mag glas in de grijze container? Op 23 mei zullen onder andere de scheidingsregels onder de aandacht gebracht worden.

Voor kinderen is er een workshop waarin geknutseld wordt met schoon afvalmateriaal, onder begeleiding van Scrap.

Dierproefvrij
Wist u dat 95% van de Nederlanders dierproeven afwijst, als er een minder schadelijk alternatief voorhanden is? Vooral voor cosmetische producten worden nog veel dierproeven gedaan, hoewel er inmiddels duizenden veilig bevonden ingrediënten bestaan. Helaas staat op de verpakking bijna nooit of de producten op dieren getest zijn. Op de site www.cosmeticagids.nl. zijn alle merken vermeld van bedrijven die geen dierproeven (meer) doen. Wilt u aan den lijve ondervinden hoe aangenaam deze producten zijn? Kom dan voor een gratis pedicure naar Parfumerie Douglas.

Volgende week informeren wij u verder wat u nog meer kunt beleven op 23 mei, zoals workshops en voorstellingen. Op 23 mei gaat een andere wereld voor u open!