Politie Twente

Persberichten Politie Twente
Zaterdag en zondag 22/23 mei 2004 Kadir Yildirim 053-4555588

Politie Twente rolt criminele groep op

Met de aanhouding van negen verdachten heeft de politie Twente 24 zaken opgelost.

Hengelo

De politie in Hengelo begon half maart 2004 een onderzoek naar aanleiding van verschillende inbraken in horecazaken in Hengelo, Oldenzaal, Deurningen en Haaksbergen. Vrijdag 23 april was in het onderzoek één van de beslissende momenten. Op deze dag hield de politie in Hengelo vier jongeren op heterdaad aan na een inbraak in een café aan de Hoofdstraat in Deurningen. Uit het onderzoek bleek al snel dat deze vier verdachten samen met vijf andere verdachten verantwoordelijk waren voor 24 verschillende zaken in de regio. Het ging hoofdzakelijk om inbraken in horecagelegenheden. De groep had het met name gemunt op geld uit (gok)automaten, sigaretten en drank. Na de inbraken werd de buit onder de daders verdeeld. Het gaat in totaal om tienduizenden euro's aan schade en gestolen geld en goederen. Naast de inbraken is met dit onderzoek ook een verschillende auto-inbraken en vernielingen opgelost. In totaal heeft de politie Twente in deze zaak 11 verdachten gehoord: negen hiervan zijn aangehouden. Een aantal verdachten zit nog vast. De verdachten opereerden vanuit een woning aan de Rossinistraat in Hengelo. Deze woning werd bewoond door de 26 jarige verdachte uit Hengelo. Acht van de negen verdachten komen uit Hengelo en één verdachte komt uit Oldenzaal. De verdachten variëren in de leeftijd tussen 17 en 26 jaar. Het dossier is overgedragen aan het Openbaar Ministerie (04-049990).

Fietsendief aangehouden

De politie Twente heeft op 21 mei een fietsendief in Enschede aangehouden.

Enschede

Ter hoogte van de Brandweerkazerne in Enschede zagen de agenten rond 08.00 uur twee mannen lopen. Een van de mannen, 39 jarige verdachte uit Enschede, droeg een fiets met zich mee waarbij hij de achterzijde omhoog hield. De verdachte werd aangesproken en hij verklaarde eerst dat het sleuteltje afgebroken was en iets later zei hij dat de fiets had gevonden. Op het bureau verklaarde de man echter dat hij de fiets ter hoogte van de Kortenaerstraat had gestolen. Hierop is hij aangehouden. Een proces-verbaal wordt opgemaakt (04-062669).

Inbrekers in Almelo aangehouden

Op vrijdagmiddag 21 mei heeft de politie twee jonge inbrekers in Almelo aangehouden.

Almelo

Twee medewerkers van een bedrijf aan het Noordbroek in Almelo zagen dat een jongen rondliep met een hoofdwond. De medewerkers vroegen aan hem wat er was gebeurd. Hij verklaarde dat er iets uit een boom op zijn hoofd was gevallen. Gezien de ernst van zijn hoofdwond brachten de medewerkers de jongen voor behandeling naar het ziekenhuis. Een van de medewerkers bleef in het ziekenhuis totdat hij de gegeven van de gewonde jongen kon achterhalen. Het ging om een 16 jarige jongen uit Almelo. Eenmaal terug op het werk zagen de medewerkers nog een jongen met een vuilniszak in de hand heen en weer lopen. Toen de medewerkers naar de jongen vroegen wat hij hier te zoeken had liet de jongen de vuilniszak vallen en liep weg. In de zak zat een computer en twee TFT-schermen. Hierop werd de politie gewaarschuwd. In het ziekenhuis werd de 16 jarige jongen aangehouden. Iets later meldde de jongen die de vuilniszak liet vallen zich aan het bureau. Het ging om een 18 jarige jongen. Ze zijn ingesloten. Uit het onderzoek bleek dat de jongens hadden ingebroken in een bedrijf aan de Schuilenburglaan. De jongen met een hoofdwond had tijdens het aanpakken van de gestolen spullen zijn hoofd tegen een vernielde ruit gestoten (04-062989).

Aanhouding buiten heterdaad

De politie heeft een 20 jarige inwoner van Enschede aangehouden voor stelen van camera.

Enschede

De politie in Enschede heeft een 20 jarige inwoner van Enschede buiten heterdaad aangehouden. De verdachte had op 5 mei in een zaak aan de Beltstraat een digitale fotocamera gestolen. Na een onderzoek en op basis van signalementen heeft de politie de verdachte in zijn woning aan de Kottendijk aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten (04-055679).

Aanhouding na poging tot inbraak

De politie heeft een 18 jarige man uit Almelo aangehouden wegens poging tot inbraak.

Almelo

De politie kreeg 21 mei rond 18.00 uur een melding binnen waarbij een getuige zag dat een man aan het inbreken was in een woning aan de Schalderoi in Almelo. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten van de Bikesurveillance vanuit de achtertuin iemand in de woonkamer lopen. Toen de man in de gaten kreeg dat agenten waren gearriveerd, verliet hij direct de woning en rende weg. De twee agenten zetten een achtervolgingen in en na een sprintpartij werd de man aangehouden. Het gaat om een 18 jarige man uit Almelo. Op het bureau verklaarde de verdachte dat hij een fiets wilde stelen. Hij is ingesloten. De Technische Recherche is bezig met een sporenonderzoek (04-062991).

Aanhouding voor bedreiging

De politie heeft op het NS-station in Hengelo een 18 jarige man uit Arnhem aangehouden.

Hengelo

De politie kreeg een melding binnen waarbij een man op het perron van de NS in Hengelo vervelend was en mensen lastig viel. Hij zou ook een mes bij zich hebben. Ter plaatse werd de man aan de Brinkpassage gesignaleerd. Volgens NS-medewerkers was de man zowel in de trein als daarbuiten op het station zeer vervelend (schreeuwen, passagiers lastig vallen, schoppen en spugen tegen de trein .). De agenten constateerden dat de man sterk naar alcohol rook en onvast ter been was. De man werd gefouilleerd en bleek een zakmes bij zich te hebben. Hij is voor nader onderzoek aangehouden en ingesloten. Op het bureau bleek de man nog drie boetes voor een totaalbedrag van 345 open had staan. Bovendien bleek hij een bekende van de politie te zijn. Een proces-verbaal wordt opgemaakt (04-063025).

Inbreker op heterdaad aangehouden

Op 21 mei tegen middernacht heeft de politie bij een winkelinbraak een 29 jarige man uit Hengelo op heterdaad aangehouden.

Hengelo

Tijdens surveillance werden de agenten door oplettende buurtbewoners geattendeerd op het feit dat onbekenden aan het inbreken waren in een winkel aan de Industriestraat. Ook werd gemeld dat twee mannen de bosjes waren ingedoken. Ter plaatse werd de omgeving doorzocht maar er werd niets aangetroffen. De agenten zagen dat de nooddeur van de winkel was geforceerd. In de winkel was tevens de bewegingsmelder onschadelijk gemaakt. Eenmaal binnen voor een onderzoek hoorden de agenten gebonk vanuit de kantoorruimte van de winkel. In de kantoorruimte trof de politie de 29 jarige inbreker aan. Hij probeerde zich te verstoppen. Hij is aangehouden. De politie sluit niet uit dat de man, gezien de manier waarop hij te werk is gegaan, ook bij andere inbraken in de omgeving is betrokken. De politie heeft een onderzoek ingesteld (04-063093).

Aanranding in Enschede

Op donderdag 20 mei is een 17 jarige meisje aan de Allemansveldweg aangerand.

Enschede

Op donderdag 20 mei is een 17 jarige meisje uit Altstatte aan de Allemansveldweg in Enschede aangerand. Het meisje fietste rond 08.10 uur over de Allemansveldweg. Ze werd op een gegeven moment ingehaald door een onbekende fietser. Deze probeerde haar de berm in te sturen en begon haar te betasten. Het meisje werd boos en gaf de man duw. Hierop fietste de man weg. Het signalement van de man luidt: plusminus 30 jaar, normaal/iets gespierd postuur, rond 1.80 meter, zwart kort haar met de oren vrij, geen bril/snor/baard, kleding met korte mouwen, donkere lange broek, dichte schoenen. De man fietste met een herenfiets zonder tassen. De politie is op zoek naar getuigen, telefoon 0900-8844 (bps:04-062672).

Aanhoudingen voor openlijke geweldpleging

De politie Twente heeft zaterdag 22 mei rond 01.00 uur vier verdachten in Enschede aangehouden voor openlijke geweldpleging.

Enschede

De politie kreeg een verzoek om te komen naar A. Strickerstraat in Enschede. Daar zou een auto op de kant liggen. Ter plaatse lag inderdaad een auto op de kant. De eigenaar van de auto is een 19 jarige inwoner van Enschede. De eigenaar had op een gegeven moment buiten een klap gehoord. Toen hij naar buiten keek zag hij dat zijn auto op de kant lag. Ook zag hij vier jongens wegrennen. Deze knapen herkende hij als zijnde een aantal jongens uit zijn bekendenkring. Een dag eerder was hij namelijk met deze knapen naar Losser geweest. In verband met wat onenigheid was hij weggegaan zonder zijn 'vrienden' mee terug te nemen naar Enschede. Vermoedelijk gaat het om een vergeldingsactie. Op basis van signalementen en informatie van getuigen heeft de politie later op de nacht aan de Sparrendaal te Enschede in een auto vier jongens in de leeftijd van 17 tot 19 jaar aangehouden. Drie jongens komen uit Enschede en één uit Hengelo. In de loop van de nacht zijn twee jongens vrijgelaten. Twee jongens zitten nog vast voor nader onderzoek. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit (04-063109 ).

Aanhoudingen voor belediging

In de nacht van zaterdag op zondag 23 mei 2004 heeft de politie vier aanhoudingen verricht voor belediging van agenten.

Twente

In verschillende Twentse steden heeft de politie in de nacht van zaterdag op zondag 23 mei in totaal vier aanhoudingen verricht. In Hengelo aan de Beekstraat vond een 21 jarige man uit Almelo nodig om zonder reden tegen de agenten te schreeuwen en te schelden. In dezelfde stad, aan de Deldernerstraat, beledigde een 27 jarige man uit Enschede agenten die waarschuwden dat parkeren op een stoep niet toegestaan was. In Enschede vond een 28 jarige Almeloer nodig om een surveillerende agent voor sukkel uit te maken. In Oldenzaal kwam een 18 jarige inwoner van deze stad zijn kameraad op het politiebureau opzoeken die aangehouden was. Toen dit werd geweigerd begon hij de agenten te beledigen (04-063527/447/473/501).

Aanhouding wegens bedreiging

Een 35 jarige inwoner van Oldenzaal is 23 mei rond 04.00 uur aangehouden voor bedreiging.

Oldenzaal

In Oldenzaal is een 35 jarige inwoner van deze stad aangehouden wegens niet voldoen aan bevel/vordering om de Markt te verlaten. De verdachte was in verband met zijn gedrag uit een café aan de Markt verwijderd maar wilde per se terug om te vechten met de portiers. In het belang van openbare orde werd hij aangehouden (04-063513).

Mishandeling in Haaksbergen

Een 17 jarige jongen uit Haaksbergen is 23 mei rond 04.15 uur mishandeld.

Haaksbergen

Een 17 jarige jongen uit Haaksbergen fietste rond 04.15 uur samen met zijn vriend naar huis. Op de Goorsestraat voor Rietmolenweg passerden ze drie jongens. De jongens herkenden elkaar omdat ze in het verleden wel eens ruzie hebben gehad. Er wordt over en weer geschreeuwd en het drietal trekt het 17 jarige slachtoffer van zijn fiets. Het slachtoffer valt en wordt door de drie geschopt en geslagen. De vriend van het slachtoffer weet op een gegeven moment de zaak te sussen. Het drietal fietst weg. Het slachtoffer bleek een gebroken tand, een bloedoor en veel pijn aan de mishandeling te hebben overgehouden. Een aangifte is opgenomen en de zaak wordt onderzocht (04-063517).

Aanhouding voor diefstal

In Enschede zijn twee mannen aangehouden voor diefstal van hekwerk.

Enschede

De politie Twente heeft op 23 mei rond 04.30 uur twee inwoners van Enschede in de leeftijd van 25 en 23 jaar aangehouden. De politie kreeg een melding waarbij een aantal jongens ter hoogte van het Parkhotel met hekken zou slepen. Ter plaatse vond de politie een hekwerk en twee staanders. Iets verderop op de Hengelosestraat werden twee mannen gesignaleerd: zij sjouwden een hekwerk op de fiets. Ze zijn aangehouden voor diefstal (04-063508).

Aanhouding na conflict met portiers

Een 19 jarige Oldenzaler slaat een portier van een café.

Oldenzaal

In Oldenzaal is een 19 jarige inwoner van deze stad aangehouden. Dit gebeurde op zondag 23 mei rond 03.35 uur aan de Markt in de binnenstad. De verdachte had eerder in de ochtend een conflict gehad met één portiers van een café en sloeg hem op zijn rug. De reden van het conflict was niet bekend maar de verdachte was behoorlijk onder invloed van alcohol. Hij is ingesloten voor mishandeling van de portier en belediging van de agenten (04-063522).

GSM-dief aangehouden

Man uit Enschede steelt GSM en jas uit horecagelegenheid.

Enschede

De politie Twente heeft op 22 mei tegen 23.00 uur een 32 jarige inwoner van Enschede aangehouden. Dit gebeurde op de Oude Markt. Getuigen hadden in de horecagelegenheid gezien dat de verdachte uit de gardrobe kwam en via de nooduitgang de zaak wilde verlaten. De verdachte deed alsof hij dronken was en daarom de weg niet meer wist. Omdat het personeel op dat moment niets vermoedde, werd hij via de normale uitgang naar buiten gewezen. Direct hierop werd het personeel van de zaak door de gasten gewaarschuwd dat ze een GSM misten. Daarop ging het personeel van de zaak de verdachte achterna. Iets verderop is hij aangehouden en overgedragen aan de politie. Op het bureau bleek de verdachte naast een GSM ook de jas die hij aan had te hebben gestolen. De jas en het mobieltje zijn teruggegeven aan de eigenaren. De verdachte is ingesloten. (04-063437).


---- --