PERSBERICHT

Utrecht gaat Europees

Unieke samenwerking partijen in Utrecht

Utrecht 23 mei 2004

Zes Utrechtse politieke partijen vinden de Europese verkiezingen niet best belangrijk, maar buitengewoon belangrijk! Daarom werken deze partijen van 15 mei tot 10 juni samen in hun campagne voor de Europese verkiezingen. Onder het motto 'Utrecht gaat Europees' organiseren CDA, VVD, PvdA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie vier evenementen om de Utrechtse bevolking te informeren over de komende verkiezingen. De samenwerkende partijen zullen laten zien dat er heel wat te kiezen valt. Met de campagne wil het platform 'Utrecht gaat Europees' er voor zorgen dat Utrecht in de verkiezingen van 10 juni aanstaande de gemeente wordt met de hoogste opkomst.

In Brussel worden veel beslissingen genomen die voor Nederlanders van grote betekenis zijn. Denk aan regels voor het voedsel dat we eten, het water dat we drinken en de lucht die we inademen. Of het vrije verkeer van personen (bijvoorbeeld voor Polen die in Nederland willen werken) en de liberalisering van de spoorwegen of de energiemarkt. Het is bijzonder belangrijk dat het Europees Parlement deze besluitvorming democratisch controleert. 'Utrecht gaat Europees' vindt daarom dat er zo veel mogelijk Utrechters moeten gaan stemmen op 10 juni.

Tijdens de vorige Europese verkiezingen ging 32.3 % van de Utrechtse bevolking naar de stembus. Om dat percentage drastisch te verhogen, zoekt 'Utrecht gaat Europees' de Utrechters op in alle delen van de stad. Zaterdag 15 mei zijn de samenwerkende partijen met hun 'stembus' al afgereisd naar de kermis in Vleuten. De stad Utrecht komt op aanstaande zaterdag 29 mei aan de beurt. De stembus zal dan in een grote tour door alle wijken rijden. Zaterdag 5 juni kan iedereen aanschuiven voor een goed gesprek over Europa op het Neude.

Naast de tour met stembus gaan de partijen ook met elkaar in debat. Op dinsdag 8 juni discussiëren kandidaten van de zes deelnemende partijen over de Lissabon-agenda, oftewel de Europese kenniseconomie. Dit debat vindt plaats op de Uithof. In de weken voorafgaand aan de verkiezingen kruisen de partijen ook de degens in een reeks schriftelijke debatten in het Utrechts Nieuwsblad. Om er zeker van te zijn dat de Utrechters echt niet vergeten om te stemmen, stuurt 'Utrecht gaat Europees' op 9 juni omroepauto's door de stad.

Einde persbericht