Openbaar Ministerie

Groningen, 15 april 2004

Jeugdige veroorzakers overlast t Zandt vervolgd

Het Openbaar Ministerie Groningen vervolgt vier jongens in de leeftijd van 15 tot 18 jaar uit het dorp t Zandt voor het veroorzaken van overlast. De jongens hebben door middel van een brief te horen gekregen dat ze binnenkort gedagvaard zullen worden.

Sinds vorig jaar heeft de politie zon 90 voorvallen geconstateerd. Er werden vernielingen gepleegd en inwoners van het dorp werden belaagd. Een groep van circa twintig jongeren waren bij deze vernielingen en acties betrokken of in ieder geval aanwezig.

Uit politieonderzoek bleek dat de bereidheid tot het doen van aangifte of de bereidheid om getuigenverklaringen af te leggen zeer laag was. Dit in verband met angst voor represailles. Desondanks legde de politie de voorvallen vast in een proces verbaal op basis waarvan de officier van justitie besloot om vier van de jongeren te vervolgen voor het plegen van vernielingen en het zich schuldig maken aan stalking. Zij ontvangen binnenkort een dagvaarding en moeten op 24 mei 2004 voor de kinderrechter verschijnen.

De overige jongeren worden aangesproken op hun gedrag door medewerkers van Justitie in de Buurt.