Gemeente Woudrichem

11/05/2004
24 tot 29 mei collecte epilepsiebestrijding

In de week van maandag 24 mei tot en met zaterdag 29 mei gaan 45.000 vrijwilligers op pad om huis-aan-huis te collecteren voor het Nationaal Epilepsie Fonds.
Met het EK Voetbal voor de deur is het thema tijdens de nationale collecteweek: 'Aanvallen'. Want aanvallen is in de sport natuurlijk geweldig, maar er zijn in Nederland tienduizenden mensen met epilepsie die heel veel last hebben van aanvallen. Geld voor de epilepsiebestijding is daarom hard nodig.

Epilepsie is een tijdelijke functiestoornis in de hersenen die zich uit in aanvallen. Die aanvallen verschillen van persoon tot persoon. De een valt en gaat schokken met armen en benen. De ander voelt vreemde tintelingen, hoort vreemde geluiden of staart een korte periode alleen maar voor zich uit. Alle mensen met epilepsie hebben echter wel gemeen dat ze nooit weten, wanneer zo'n aanval toe kan slaan en dit is veelal van grote invloed op hun leven.

Er is geld nodig voor onderzoek: hoe epilepsie ontstaat, is nog steeds niet bekend. Maar zeker ook voor voorlichting: 1 op de 150 mensen heeft epilepsie maar ondertussen weten veel mensen niets over deze aandoening. Naast onderzoek en voorlichting ziet het Nationaal Epilepsie Fonds het als haar taak om vakanties voor mensen met epilepsie te organiseren. Voor veel kinderen en volwassenen is dit de enige mogelijkheid om op vakantie te gaan. Het epilepsiefonds financiert daarnaast nog enkele projecten in ontwikkelingslanden.

Het Nationaal Epilepsie Fonds helpt mensen met epilepsie op vele terreinen. Om dit te kunnen blijven doen, is geld nodig. Daarom komen de collectanten in de week van 24 mei om een vrijwillige bijdrage aan de deur.