Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: Minister Brinkhorst leidt handelsmissie naar Turkije
Nummer: 547

Datum: 13-05-2004


Van 24 tot 28 mei een handelsmissie van 34 bedrijven, geleid door minister L.J. Brinkhorst van Economische Zaken, Turkije bezoeken. De bedrijvendelegatie staat onder leiding van de voorzitter van VNO-NCW, dhr. J. Schraven. Voornaamste doel van de missie is om de economische potentie van Turkije, als beoogd toetreder tot de Europese Unie, meer onder de aandacht te brengen van het Nederlandse bedrijfsleven.


Minister Brinkhorst spreekt op dinsdag 25 mei in Ankara onder andere met de Turkse minister van buitenlandse Handel Kursat Tuzmen en met vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül. Met Abdullah Gül zal minister Brinkhorst mogelijk ook een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekenen. Daarin wordt afgesproken dat vanaf de tweede helft van dit jaar het Programma Samenwerking Oost-Europa (PSO) voor Turkije van kracht wordt. Dit programma is bedoeld om samenwerking tussen het Nederlandse bedrijfsleven en het lokale bedrijfsleven te stimuleren. Verder zal minister Brinkhorst gesprekken voeren met vertegenwoordigers van de Turkse centrale bank en het Turkse parlement.


In Istanbul, waar de delegatie vanaf woensdag verblijft, zal het accent meer liggen op de zakelijke en de handelsrelatie tussen Turkije en Nederland. Zo wordt een onderzoek van de ABN-AMRO bank gepresenteerd over de kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven op de Turkse markt. Verder heeft minister Brinkhorst ontmoetingen met vertegenwoordigers van twee werkgeversorganisaties, namelijk DEIK en Tüsiad, de Turkse VNO-NCW.


Tenslotte zal de minister een voordracht houden aan de Bosporus Universiteit en in discussie treden met hoogleraren en studenten. Ook is een ontmoeting voorzien met Nederlandse bedrijven die in Istanbul zijn gevestigd.


Meer informatie:


Voor nadere informatie over de reis van de minister kunt u terecht bij Len Middelbeek, woordvoerder van minister Brinkhorst (070 - 379 6096 of 06 - 110 11666).


Tijdens het bezoek zal een dagelijks verslag over de voortgang van de handelsmissie te vinden zijn op: www.turkije.ez.nl.