CENTRUM ARBEIDSVERHOUDINGEN

Topsprekers op Ien Dales Integriteitsseminar op maandag 24 mei

PERSBERICHT / UITNODIGING

Datum: 18 mei 2004
Onderwerp: seminar 'Een beetje integer bestaat niet' maandag 24 mei 2004, 13.30 tot 17.20 uur Theater Diligentia, Lange Voorhout 5, Den Haag

Topsprekers op Ien Dales Integriteitsseminar op maandag 24 mei

'Ien Dales zou zich rot geërgerd hebben, denk ik, aan de heersende cultuur van vluchten voor hiërarchische verhoudingen en verantwoordelijkheden van hen die de verantwoordelijkheid dienen te dragen. Gelukkig zijn er uitzonderingen, maar ze zijn zeldzaam en hebben het binnen de huidige bestuurlijke en ambtelijke cultuur niet gemakkelijk. Een sterke betrokkenheid van een kleine veerkrachtige en flexibele combat force van ambtenaren, lost sneller en creatiever een opdoemend probleem op dan een groot, log en als mammoettanker reagerend totaaldepartment. Wellicht is de tijd gekomen om nu eens echt eerst uit te gaan van de moeilijke vraag: Wat is het probleem?', aldus Jozias van Aartsen, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer en ten tijde van het ministerschap van Ien Dales secretaris-generaal van Binnenlandse Zaken. Hij vraagt zich af wat we eigenlijk in die afgelopen twaalf jaar met het signaal van Ien Dales hebben gedaan.

Van Aartsen zegt dit tijdens het seminar 'Een beetje integer bestaat niet' dat het Centrum Arbeidsverhoudingen (CAOP) organiseert op 24 mei a.s. van 13.30 tot 17.20 uur in Theater Diligentia te Den Haag. Tijdens het seminar belichten diverse sprekers, waaronder VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen, hun visie en ervaringen ten aanzien van het thema Integriteit. Ook vindt de uitreiking plaats van de Ien Dales Integriteitsaward. Aanleiding voor het seminar is de tiende sterfdag van Ien Dales, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, op 10 januari jl. Met het seminar wil het CAOP het erfgoed van Ien Dales levend houden.

Van Aartsen is een van de sprekers tijdens het seminar, dat geheel is gewijd aan het gedachtegoed van wijlen minister Ien Dales. Naast Van Aartsen houden ook minister Johan Remkes (BZK), Saskia Stuiveling (voorzitter Algemene Rekenkamer), Arthur Docters van Leeuwen (voorzitter Autoriteit Financiële Markten), Piet Hoogendoorn (bestuursvoorzitter Deloitte Touche Tohmatsu), Ron Niessen (hoogleraar Ien Dales Leerstoel) en Harry Borghouts (voorzitter Sichting Ien Dales Leerstoel, commissaris der Koningin provincie Noord-Holland) de top van de politiek-ambtelijke dienst en het bedrijfsleven een spiegel voor. In een daaropvolgend debat onder leiding van Leonard Ornstein staat de vraag centraal of wij wel het 'rechtschapen volkje' zijn dat wij pretenderen te zijn.

Tijdens het seminar presenteert het Centrum Arbeidsverhoudingen (CAOP) een boek rond het thema integriteit. Ten slotte reikt prof.dr. Wil Albeda (oud-voorzitter van de Advies- en Arbitragecommissie Rijksdienst) tezamen met minister Remkes de Ien Dales Integriteitsaward uit aan een persoon die zich zichtbaar verdienstelijk heeft gemaakt op het raakvlak van integriteit en openbaar bestuur.

Het seminar 'Een beetje integer bestaat niet' is een initiatief van het Centrum Arbeidsverhoudingen (CAOP). Het seminar wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Ien Dales Leerstoel en Deloitte.

EINDE BERICHT

Noot voor de redactie,