Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Regeling stimulering biologische productiemethode open van 24 mei tot en met 24 augustus 2004


18 mei 2004 -
De Regeling stimulering biologische productiemethode (RSBP) gaat dit jaar voor het laatst open. Een aanvraag kan in de periode van 24 mei tot en met 24 augustus 2004 worden ingediend. Voor deze aanvraagperiode heeft het ministerie van LNV drie miljoen euro beschikbaar. De RSBP richt zich op financiële ondersteuning van agrarische ondernemers die de biologische productiemethode gaan toepassen. Juist in de periode van omschakeling is een financiële ondersteuning gewenst. De producten mogen immers tijdens de omschakelingsperiode nog niet onder het keurmerk van de biologische landbouw aangeboden worden.

De subsidieregeling is bedoeld voor twee categorieën ondernemers: ondernemers die uiterlijk met ingang van 31 mei 2005 hun bedrijf helemaal of gedeeltelijk willen omschakelen naar de biologische landbouw (hierbij moet minimaal een gehele productierichting omgeschakeld worden) en ondernemers die al geheel of gedeeltelijk biologisch produceren en die daarmee verder willen gaan. Subsidie wordt alleen verleend voor een of meer van de volgende drie productierichtingen:
* akkerbouw/vollegrondstuinbouw (inclusief de teelt van veevoedergewassen),
* glastuinbouw en

* fruitteelt.
Voor omschakeling naar de biologische productiemethode zijn de subsidiebedragen per hectare:
* EUR 737,39 per hectare per vijf jaar voor akkerbouwgewassen, hazelaars en akkerbouwmatige groente;
* EUR 3.686,96 per hectare per vijf jaar voor zwarte bes, zure kers en tuinbouwgewassen (vollegronds- en glastuinbouw), met uitzondering van akkerbouwmatige groente;
* EUR 4.424,36 per hectare per vijf jaar voor fruitteelt, met uitzondering van hazelaars, zwarte bes en zure kers. De subsidie voor omschakeling bedraagt maximaal EUR 181.512,09. Vanaf een bedrag van EUR 90.756,04 vindt een trapsgewijze korting plaats. Geen subsidie wordt verleend als het subsidiebedrag minder dan EUR 4.537,80 per aanvraag bedraagt.

Voor de voortzetting van de biologische productiemethode, inclusief de teelt van veevoedergewassen (voortzetting én omschakeling!) geldt een bijdrage van EUR 680,67 per hectare per vijf jaar tot een maximum subsidie van EUR 22.689,01. Dit maximum is inclusief reeds eerder verleende subsidie voor voortzetting en/of veevoedergewassen.

Deze openstelling wordt gepubliceerd in de Staatscourant van 19 mei 2004. Aanvraagformulieren, brochures en bedrijfskaarten zijn verkrijgbaar bij Het LNV-Loket: 0800-22 333 22 of www.minlnv.nl/loket