Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Wiskunde en Informatica / Freudenthal Instituut

18 mei 2004

Statistiekonderwijs basisvorming beter met nieuwe software

Promovendus Arthur Bakker doet in zijn proefschrift suggesties om het statistiekonderwijs in de basisvorming te verbeteren, onder andere door het gebruik van Amerikaanse educatieve software die hij heeft vertaald en aangepast. Hij slaagde erin om lesmateriaal te ontwikkelen dat betekenisvol en motiverend was voor leerlingen. Bakker promoveert op 24 mei 2004 aan de faculteit Wiskunde en Informatica.

In de huidige kennismaatschappij moeten mensen goed kunnen omgaan met technologie en informatie. Numerieke informatie wordt vaak gegeven in de vorm van gemiddeldes, maar om die te begrijpen, moet je weten wat zaken als 'spreiding' en 'steekproef' zijn. Met andere woorden: je moet 'statistisch geletterd' zijn.

Onderwijsexperimenten

Om ideeën op te doen voor lesmateriaal, bestudeerde Bakker allereerst de geschiedenis van de statistiek. Vervolgens voerde hij onderwijsexperimenten uit in vier brugklassen en een tweede klas (havo-vwo). Hij slaagde erin om lesmateriaal te ontwikkelen dat betekenisvol en motiverend was voor leerlingen. Ook analyseerde hij wat voor intuïties zij hebben over statistische begrippen zoals de 'verdeling' van gegevens. Leerlingen blijken een verdeling vaak te zien als bestaande uit een kleine groep lage waarden, een grote groep 'gemiddelde' waarden en een kleine groep hoge waarden. Ze leerden in de onderwijsexperimenten niet alleen over gemiddeldes, maar ook over 'bulten' (normale verdelingen) redeneren.

Diagrammatisch redeneren

Bakker bepleit het belang van diagrammatisch redeneren: een diagram maken, daarmee experimenteren en reflecteren op de resultaten. Het is belangrijk om leerlingen zelf diagrammen te laten maken. Wat ook goed werkt, is om ze in geschikte software met verschillende data en representaties te laten experimenteren. Daarnaast moeten docenten veel aandacht besteden aan reflectie, stelt Bakker. De beste redeneringen van leerlingen kwamen naar boven tijdens klassikale discussies. Op momenten dat de leerlingen niet achter een computer zaten, dus. De huidige trend om zelfstandig te werken maakt het echter moeilijk om groepsdiscussies te voeren. Een aanbeveling die Bakker daarom doet, is om alléén te investeren in het gebruik van computertools als andere onderwijsfactoren zoals opdrachten, docentgedrag en einddoelen daarop afgestemd worden.

Meer informatie

24-05-2004, 14:30 uur, Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.

Promotie Arthur Bakker, faculteit Wiskunde en Informatica

Titel proefschrift: Design research in statistics education: On symbolizing and computer tools

Promotores: Prof.dr. K.P.E. Gravemeijer, prof.dr. G. Kanselaar en prof.dr. J. de Lange

Van dit proefschrift is een handelseditie verschenen bij CD Beta Press, Utrecht:

Titel: Design research in statistics education: On symbolizing and computer tools

ISBN: 90-73346-58-4, prijs ¤ 17,50

Contactpersoon: Wil Hofman, (030) 263 5555 / 507, w.hofman@fi.uu.nl, www.fi.uu.nl

Voorlichter Roy Meijer (030) 253 3705, r.meijer@csc.uu.nl