Gemeente Eindhoven

Persbericht: 19 mei 2004, no. 137

Aanmelding maandag 24 mei van start

Tweede editie Eindhoven Veilige Stadprijs

Logo Eindhoven Veilige Stad De gemeente Eindhoven stelt aanstaande maandag de nieuwe aanmeldingstermijn open voor de tweede editie van de Eindhoven Veilige Stadprijs 2004. Tot en met 20 september a.s. kunnen initiatieven en projecten worden aangemeld, die dingen naar een nominatie van de veiligheidsprijs. In 2003 won het scholenproject de veilige schoolomgeving de wisseltrofee én 7.5-duizend euro. Het prijzengeld is bestemd voor verbetering en verankering van de winnende projecten en initiatieven.
De gemeente werkt in dit project nauw samen met Omroep Brabant/ TV8.

De gemeente vindt dat bewoners vaak de beste ideeën hebben over het verbeteren van de veiligheid in hun eigen omgeving. Zij dragen oplossingen aan die praktisch uitvoerbaar zijn, vaak weinig geld kosten, en als ze ook elders worden toegepast, voor velen een uitkomst zijn.
Zulke initiatieven en projecten beloont de gemeente jaarlijks met de Eindhoven Veilige Stadprijs; de prijs bestaat uit een trofee en geld. Een bedrag voor de eerste, tweede ( 2.500) en derde ( 1.000) prijs. Het geld is bestemd voor het uitvoeren of nog verder verbeteren van het project.

Inschrijving
Om mee te dingen naar de Eindhoven Veilige Stadprijs 2004 kunt u een initiatief aanmelden bij:
gemeente Eindhoven,
afdeling Juridische Zaken en Integrale Veiligheid, Antwoordnummer 79,
5600 VB Eindhoven.
Een brochure met inschrijvingsformulier en spelregels kunt u ophalen bij het Stadshuis, de Stads(deel)kantoren, of rechtstreeks downloaden via www.eindhoven.nl/veiligheidsprijs2004 . De inschrijvingstermijn eindigt op 20 september 2004 te 19.00 uur (sluitingsuur Stadskantoor).

Een deskundige jury, onder voorzitterschap van oud-burgemeester Rein Welschen, beoordeelt de inzendingen en nomineert de kandidaten.

Publieksverkiezing
De uiteindelijke winnaars worden gekozen via een publieksverkiezing. Via de website van de gemeente en via een antwoordcoupon op de gemeentelijke informatiepagina in Groot Eindhoven (Actueel) kan in november op de genomineerden worden gestemd.

De uitslag van de stemming wordt op woensdag 1 december bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Stadshuis.

Eindhoven Veilige Stadprijs 2003
Bij de eerste editie van de veiligheidsprijs vielen twee projecten en een idee in de prijzen:

1ste prijs: De veilige woonomgeving
Schoolklassen van een viertal basisscholen in Gestel en Strijp (Trudo, Schakel. Kameleon en Karel de Grote) hebben hun school- en woonomgeving doorgelicht op onveilige plekken. De verschillende presentaties leverden meerdere eenvoudige verbeteringen op.
2de prijs: Samen Onze Stadlijn
Idee voor de opzet van een publieksvriendelijke meld- en afdoeningsorganisatie voor leefbaarheidsklachten. Indiener doet hiermee een beroep op burgerzin van inwoners. Hij heeft aandacht voor promotie en feedback naar melders.

3de prijs: Roger Dions Stichting
De stichting bevordert normen, waarden en interculturalisatie van jongeren in Doornakkers. Met dit initiatief bereiken dertien vrijwilligers bijna 100 jongeren, onder wie ook een grote groep risicojongeren.

Logo Omroep Brabant Omroep Brabant/ TV8
Omroep Brabant/ TV8 en de gemeente Eindhoven werken in de Eindhoven Veilige Stadprijs samen. Omroep Brabant draagt zorg voor productie en uitzenden van een promotiespotje (mei, juni) en het verkiezingsspotje met genomineerden (november).

© 2004 Gemeente Eindhoven