CZ ACTIEF IN GEZONDHEID


CZ opent Infolijn zorgvervoer

Zorgverzekeraar CZ heeft een speciale Infolijn Zorgvervoer geopend voor haar verzekerden die vragen hebben over de veranderingen in de vergoeding van ziekenvervoer per taxi, bus of auto.

CZ heeft de betreffende 25.000 klanten de afgelopen week in een brief geïnformeerd over de veranderingen, maar verwacht toch nog een paar duizend telefoontjes met aanvullende vragen. Ook artsen, zorginstellingen, patiëntenorganisaties en vervoersbedrijven krijgen bericht over de veranderingen.

De CZ Infolijn Zorgvervoer (013-5949989) is in het leven geroepen nadat de Tweede Kamer onlangs heeft bepaald dat vanaf 1 juni minder patiënten in het ziekenfonds aanspraak kunnen maken op een vergoeding voor ziekenvervoer. Op last van de Tweede Kamer mogen ziekenfondsen het vervoer alleen nog vergoeden voor verzekerden die:
- nierdialyse moeten ondergaan;

- oncologische behandelingen met chemotherapie of radiotherapie moeten ondergaan;

- zich uitsluitend met een rolstoel kunnen verplaatsen;
- of zo slechtziend zijn dat ze zich niet zonder begeleiding kunnen verplaatsen.

Ziekenfondsen mogen bovendien een uitzondering maken voor patiënten die langdurig op vervoer zijn aangewezen, maar de overheid heeft de criteria waarop de ziekenfondsen dat moeten beoordelen pas eind vorige week vastgesteld.

De Tweede Kamer heeft ook bepaald dat patiënten die gebruik willen maken van zittend ziekenvervoer eerst bij hun ziekenfonds toestemming moeten vragen. Voor deze aanvraag is een schriftelijke verklaring van de behandeld arts nodig. Verzekerden die het afgelopen jaar al gebruik maakten van ziekenvervoer per taxi, bus of eigen auto hebben bij de brief van CZ een speciaal aanvraagformulier ontvangen.


---