AutoRai

24-5-2004

Toyota onthult vernieuwde Corolla op Autosalon van Madrid

Na de zojuist geïntroduceerde volledige nieuwe Toyota Corolla Verso is het nu de beurt aan de overige Corolla modellen. De bestverkochte auto ter wereld ondergaat een groot aantal wijzigingen op de Hatchback, Sedan en Wagon, zoals deze week op de Autosalon van Madrid te zien is.

Een en ander heeft onder meer betrekking op design en veiligheidsniveau. Opvallendste nieuws is de nieuwe 1.4 D-4D Common Rail dieselmotor (90 pk/66 kW) eventueel gekoppeld aan een Multi-Mode Automaat (M-MA). De 1.4 D-4D M-MA Linea Terra 3-deurs Hatchback (met standaard airconditioning) wordt geleverd voor een consumentenprijs van 21.890,- Euro. In het kader van een introductieaanbod wordt voor de M-MA geen meerprijs berekend. Ook is nu de sterke 2.0 D-4D (116pk/85 kW) uit de Avensis leverbaar in het gamma en zijn alle versies direct beschikbaar als Business Edition met DVD Navigatiesysteem. Kortom, een interessant gamma voor de zakelijke markt. De consumentenprijs start bij 16.390,- Euro voor de basisversie van de Corolla Hatchback 3-deurs en blijft onverminderd gunstig.

De veranderingen in de nieuwe generatie Toyota Corolla zijn het resultaat van uitgebreid klantenonderzoek met als doel verbeteringen te vinden voor het in 2001 geïntroduceerde model. De politiek van voortdurende verbetering - bekend als Kaizen - vormt een wezenlijk onderdeel van de Toyota filosofie.

Nieuwe 1.4 D-4D Common Rail dieselmotor met 90 pk De vernieuwde Corolla wordt leverbaar met een nieuwe 1.4 D-4D (90 pk/66 kW) Common Rail dieselmotor. Deze motor vervangt de 2.0 D-4D motor (90 pk/66 kW) die 180 kg woog. De nieuwe, aluminium 1.4 D-4D motor weegt slechts 108 kg, wat de rijdynamiek natuurlijk ten goede komt. Andere voordelen van deze motor zijn de lagere CO2-uitstoot, een gunstiger verbruik en nog betere prestaties. Het koppel bedraagt 190 Nm, waardoor veel souplesse aan de dag wordt gelegd. Het spreekt voor zich dat deze motor voldoet aan de EURO IV emissie-eisen.

Perfect voor zakelijke markt: 1.4 D-4D met Multi-Mode Automaat De nieuwe 1.4 D-4D dieselmotor kan worden gecombineerd met een Multi-Mode Automaat (M-MA). Het systeem combineert het gedrag van een automaat met dat van een handgeschakelde transmissie.

M-MA: sportstand & sequentiële schakelmogelijkheid Op de Multi-Mode Automaat (M-MA) is ook een Es-stand beschikbaar. S staat hier voor sport. In deze stand verloopt het schakelpatroon sneller, zodat een sportiever rijgedrag mogelijk is. Daarnaast heeft deze transmissie ook een sequentiële schakelmogelijkheid in de M-stand.
De M-MA transmissie maakt gebruik van dezelfde mechanische constructie als de handgeschakelde transmissie, met de toevoeging van twee elektromotoren. Deze werken in combinatie met een elektronische koppeling om snel te kunnen schakelen.

M-MA: minder verbruik en CO2-uitstoot
De voordelen van de M-MA transmissie zijn dat men niet hoeft te schakelen wanneer men dat niet wil. Bovendien heeft het een positief effect op het verbruik en ligt de CO2-uitstoot zelfs op een lager niveau dan bij de gewone handgeschakelde versie voorzien van de dezelfde motor.

Met 1.4 D-4D dieselmotor bereikt de Corolla een topsnelheid van 180 km/h en bedraagt de acceleratie van 0 tot 100 km/h 13,3 sec (met M-MA 14,5 sec). Het brandstofverbruik volgens de Europese gecombineerde cyclus bedraagt 4,8 l/100 km (4,7 met M-MA) met CO2-emissie van 127 g/km (125 met M-MA). Overigens zijn dit nog indicatieve cijfers.

116 pk sterke Common Rail dieselmotor in alle carrosserievarianten Het aanbod dieselmotoren wordt gecompleteerd met de 116 pk/85 kW 2.0 D-4D, die ook in de succesvolle Toyota Avensis wordt geleverd. Uiteraard voldoet deze krachtbron aan de EURO IV regels en is nu leverbaar in de Hatchback, Sedan en Wagon. Deze motor is verder doorontwikkeld met nieuwe luchtinlaatonderdelen om het motorgeluid verder te verminderen, terwijl een efficiëntere radiator en elektrische ventilator de koelprestaties verbeteren.

Benzinemotoren
De andere motoren in de Corolla zijn de 1.4 VVT-i (97pk/71 kW ) en de
1.6 VVT-i (110 pk/81 kW) benzinemotoren. De sportieve Corolla T Sport is uitgerust met een zeer krachtige 192 pk/141 kW sterke 1.8 VVTL-i. Alle handgeschakelde versies van de Corolla profiteren verder van een soepelere, exactere schakeling waardoor het rijplezier wordt verhoogd.

Business Edition op alle versies leverbaar
Toyota richt zich met diverse modellen onder meer op de zakelijke rijder. Het is mogelijk om net als bij de Avensis en de Corolla Verso alle Corolla versies met een geavanceerde DVD Turn by Turn Navigatiesysteem uit te rusten. Gemakkelijk voor de veelrijder. In dit navigatiesysteem ligt heel West-Europa met behulp van één DVD onder handbereik. We noemen deze optie Business Edition.

Aantrekkelijk exterieurdesign met druppelvormige koplampen Het uiterlijk van de nieuwe Corolla is aantrekkelijker geworden en kent dezelfde designtaal als dat van de Toyota Corolla Verso en de Toyota Avensis. De auto oogt moderner en robuuster. Tegelijkertijd hebben de ontwerpers details aangebracht die de merkidentiteit van Toyota verder versterken.
Met name de voorzijde van de Hatchback (3- en 5-deurs) is vernieuwd. De meest opvallende elementen zijn de druppelvormige koplampen, de nieuwe grille en een scherp gelijnde voorbumper. De achterbumper is vergroot en heeft een brede, smalle opening die voor een sportieve uitstraling zorgt. De nieuwe achterlichten zijn rood met twee witte, cilindervormige delen. De mistlampen vóór zijn meer naar de zijkant geplaatst waardoor de auto breder lijkt.

De cockpit: een nieuwe stap in superieure kwaliteit Het interieur van de nieuwe Corolla is rijker uitgerust en heeft een hogere kwaliteitsuitstraling. ED2, het Europese designcentrum van Toyota, ontwikkelde nieuwe bekledingsmaterialen die in alle uitrustingsniveaus worden geïntroduceerd. Het stuurwiel is nieuw ontworpen voor een betere uitstraling en veiligheid. Het kan nu in alle versies in lengte (axiaal) en hoogte worden versteld. De bedieningstoetsen van het audiosysteem zijn geïntegreerd in een spaak van het stuurwiel om de bediening gemakkelijker en veiliger te maken.

Actieve veiligheid op hoger plan
Ook de veiligheidsvoorzieningen in de Toyota Corolla zijn verbeterd. Vehicle Stability Control (VSC) Traction Control (TRC) en Brake Assist (BA) zijn nu gezamenlijk op diverse versies verkrijgbaar. Andere belangrijke onderdelen - zoals de automatische dimmende binnenspiegel en een regensensor op de ruitenwissers - zijn standaard in de Linea Sol en Executive.

Standaard acht airbags, inclusief curtain airbags Om de passieve veiligheid te verbeteren, hebben beide SRS airbags voorin nu een tweefasen opblaassysteem. De passagiersairbag voorin heeft een schakelaar aan de zijkant van het instrumentenpaneel, die het mogelijk maakt de airbag met een sleutel uit te schakelen. Curtain airbags zijn nu in de hele serie standaard, wat het totaal aantal airbags op acht brengt.

De nieuwe Corolla heeft ook een tweevoudig waarschuwingssysteem voor de veiligheidsgordels. Het waarschuwt de bestuurder en voorpassagier dat zij hun gordel niet hebben vastgemaakt door middel van een waarschuwingslampje en een tweefasen zoemer die in geluidssterke toeneemt wanneer de gordel los blijft.

Linea Terra
De standaarduitrusting de Toyota Corolla Linea Terra is zeer uitgebreid en omvat onder meer airconditioning, elektrische bediening van de voorste zijruiten, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, een verlicht en afsluitbaar dashboardkastje, een audiosysteem met CD-speler en vier luidsprekers en de vooruitstrevende Optitron displays in het dashboard.

Linea Sol en Executive
De Linea Sol en Executive uitvoeringen hebben onder meer een automatische dimmende binnenspiegel en een regensensor op de ruitenwissers. Verder is cruise control standaard op alle 1.6 benzine- en 2.0 D-4D Common Rail versies van de Linea Sol en Executive. Het Full Map DVD Navigatiesysteem is optioneel op beide versies verkrijgbaar.

Krachtiger uiterlijk voor T Sport
Het topmodel van de nieuwe Corolla serie, de T Sport, is geheel onder handen genomen om hem betere rijprestaties en meer luxe te geven. Het uiterlijk is bovendien veel krachtiger geworden. Dat begint al bij de voorbumper, waar de brede luchtinlaten en de mistlampen dezelfde designtaal spreekt als bij de Yaris T Sport. Voor- en achterspoilers en zijskirts versterken het sportieve uiterlijk. Bovendien is de bodem van de T Sport verder afgeplat om de stabiliteit op hoge snelheden te vergroten.

Rode stiksels & carbonstructuren
In het interieur zijn de lederen versnellingspook en het lederen stuurwiel afgewerkt met rode stiksels, waardoor ze beter passen bij de nieuwe sportstoelen die zijn voorzien van grijze bekleding met rode accenten. De stoelen bieden uitstekende steun bij bochtige trajecten. Kleuraccenten, aluminium pedalen, een voetensteun en carbonstructuur T Sport typeaanduiding in de dorpellijsten versterken de sportieve inborst van dit model. In de cockpit wordt aan de sportieve uitstraling bijgedragen door witte wijzerplaten met metalen randen en rode verlichting.

T Sport: nieuwe wielophanging & 20 mm verlaagt onderstel De wielophanging is zowel voor als achter aanzienlijk verbeterd en omvat nu tevens zogeheten performance dempers, een primeur in het segment van de Corolla. Dit zijn reactiearmen tussen de veerpoten die als demper functioneren. Dit schokdempersysteem, dat met de linker en rechter draagarmen is verbonden, zorgt voor een betere stijfheid van het chassis en een verhoogd comfort. Schroefveren, schokdempers, silent blocks en stabilisatorstangen zijn volledig nieuw en afgestemd op een nog scherpere wegligging. Daarnaast is het onderstel met 20 mm verlaagd, wat de rijdynamiek verder vergroot. De T Sport standaard voorzien van Vehicle Stability Control (VSC), Traction Control (TRC), Brake Assist (BA).

Directer stuurgedrag
Het stuurgedrag is ook verbeterd. In vergelijking met de andere versies heeft de T Sport een lagere stuurwieloverbrenging, waardoor hij directer stuurt. Bovendien is het aantal omwentelingen (van aanslag tot aanslag) verminderd van 3,5 tot 3,2, wat het stuurgedrag directer maakt.

Bij de Toyota dealer
De vernieuwde Toyota Corolla Hatchback (3- en 5-deurs) staat vanaf begin juli bij de Toyota dealer. De vernieuwde Sedan en Wagon volgen medio augustus.

Belangrijkste wijzigingen in het kort

* Nieuwe 1.4 D-4D 90 pk/66kW Common Rail dieselmotor ook leverbaar in combinatie met Multi-Mode Automaat (M-MA); als introductieaanbod wordt voor M-MA op deze versie geen meerprijs gevraagd

* 2.0 D-4D 116pk/85 kW Common Rail dieselmotor ook leverbaar in Hatchback, Sedan en Wagon

* Exterieurwijzigingen versterken de Toyota identiteit
* De nieuwe Corolla is ook leverbaar met de jongste generatie van het Toyota Full Map DVD Navigatiesysteem (met kleurendisplay)
* Vijf uitrustingen: Base, Linea Terra, Linea Sol, Executive en T Sport

* Vehicle Stability Control (VSC) + Traction Control (TRC) + Brake Assist (BA): standaard op T Sport en optioneel op diverse uitvoeringen

* Standaard curtain airbags voor en achter
* In totaal acht airbags

* Standaard Optitron dashboard

* Verbeterd geluidscomfort en minder trillingen. Zo zijn motorinkapseling, kleppendeksel, motorblokafdekking, isolatie van carterpan en turbo verbeterd

* T Sport: krachtiger uiterlijk, kleurrijker interieur en verbeterd onderstel