Gemeente Goes

Persbericht

Uitkomst klanttevredenheidsonderzoek positief
Sociale Zaken gemeente Goes scoort een 7,5

In november 2003 heeft de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Goes een klanttevredenheidsonderzoek gehouden om de kwaliteit van de dienstverlening te onderzoeken. De cliënten is gevraagd de dienstverlening van de afdeling een rapportcijfer te geven. Deze waardering is in vergelijking met twee jaar geleden licht gestegen: in 2003 werd de dienstverlening gewaardeerd met een gemiddelde van 7,5, in 2001 was dit een 7,4.

De onderzoeksgroep bestond uit bijstandscliënten (ABW-cliënten) en cliënten van de unit bijzondere zorg (WVG-cliënten) uit de gemeenten Goes en Noord-Beveland. Van de 1271 verzonden enquêteformulieren zijn er 375 retour gestuurd.

Tevreden cliënten
De cliënten van de afdeling Sociale Zaken zijn op veel punten tevreden met de dienstverlening. Ze zijn van mening dat de medewerkers van de afdeling voldoende kennis, tijd en aandacht hebben om de cliënten te helpen. Van de respondenten die een aanvraag indienden bij het Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG)-loket, is een ruime meerderheid positief over de voor hen getroffen voorzieningen. Het merendeel van de Goese cliënten is ook tevreden over de termijn waarbinnen deze voorzieningen geregeld werden. Ook de nazorg scoort hoog. Veel respondenten vonden het invullen van de diverse formulieren voor uitkeringen niet moeilijk en ook over de afhandelingstermijn van de uitkering waren zij tevreden. Tenslotte is meer dan de helft van de respondenten positief over het voorlichtingsmateriaal.

Verbeterpunten
Hoewel de afeling Sociale Zaken op veel onderdelen goed scoort, zijn er ook enkele verbeterpunten geconstateerd. Zo is een aantal Noord-Bevelandse cliënten ontevreden over de termijn waarbinnen de WVG-voorzieningen worden geregeld en over de nazorg. Sommige cliënten missen voorlichtingsmateriaal over een bepaald onderwerp en zijn niet bekend met de verschillende locaties van de afdeling.
Met betrekking tot de informatie over uitkeringen bij de balie gaf een klein gedeelte van de Goese cliënten aan langer te wachten dan 15 minuten. Ook vindt meer dan de helft van de Noord-Bevelandse cliënten de uitleg aan de balie niet duidelijk.
Veel cliënten hebben met betrekking tot de bijstandsuitkering moeite met het invullen van het heronderzoeksformulier. Ook de bekendheid met het indienen van bezwaarschriften bij de Noord-Bevelandse cliënten en de afhandelingstermijn van de bezwaarschriften kunnen beter. Tenslotte verdient de cliëntenraad Bijstand en Minima meer aandacht: een vrij klein gedeelte van de cliënten is bekend met deze raad en slechts een heel klein gedeelte doet daadwerkelijk een beroep op de cliëntenraad.

De afdeling Sociale Zaken gaat met de onderzoeksresultaten en verbeterpunten aan de slag voor een nog betere dienstverlening voor haar cliënten.