Gemeente Den Haag

mei 2004
Particulier plan voor herontwikkeling 'Gamma locatie' (18 mei)

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft vandaag het concept stedenbouwkundig plan Oude Haagweg vrijgegeven voor inspraak. Dit betekent dat het college het plan ondersteunt, maar voordat zij hierover een definitief besluit neemt eerst de reacties uit de buurt wil peilen.
Het college vindt het een goed plan omdat het gaat om de ontwikkeling van een woningbouwlocatie in de stad. Deze locaties zijn erg gewild maar schaars. Het plan is ingediend door Bevasta Projectontwikkeling, dat het gebied op eigen risico wil ontwikkelen. Het omvat de bouw van circa; 348 koop- en of huurwoningen waaronder appartementen, stadswoningen en woonwerkwoningen, 4000 vierkante meter bedrijfsruimte en 655 ondergrondse parkeerplaatsen. Het plangebied ligt aan de Oude Haagweg en beslaat een binnengebied dat grenst aan de achterzijde van de woningen van de Thorbeckelaan en de Okkernoot- en Kokosnootstraat.

Het plangebied kenmerkt zich nu door een rommelige binnengebied, dat in de loop der jaren is ontstaan. De ruimte wordt daardoor niet optimaal benut. In het gebied zijn vooral bedrijven gevestigd. De bijbehorende bovengrondse parkeerplaatsen nemen veel ruimte in beslag.
Het concept stedenbouwkundig plan voorziet in herstel van de straatwand aan de Oude Haagweg. Het plan is opgebouwd uit twee bouwblokken met binnenhoven, die passen in de blokkenstructuur van de buurt. Aan de zijde van de Oude Haagweg zijn op de begane grond bedrijfsruimten en de in- en uitritten van een ondergrondse parkeergarage gepland. Daarboven komen woningen, die zoveel mogelijk ontsloten worden via de Oude Haagweg. De bouwblokken aan de Oude Haagweg bevatten hoogte-accenten van maximaal tien bouwlagen. Verder bevat het plan randbebouwing die aansluit op de achterzijde van de bestaande bebouwing aan de Thorbeckelaan en de Okkernoot- en Kokosnootstraat. Hier komen woningen van maximaal drie lagen hoog, met tuin. De randbebouwing is bereikbaar -via een ventweg - vanaf de Oude Haagweg.

Inspraak en procedure
Het concept stedenbouwkundig plan ligt van 24 mei tot en met 4 juli ter inzage op het stadsdeelkantoor Loosduinen, Kleine Keizer 3 en het gemeentelijk contactcentrum in het atrium van het Stadhuis, Spui 70. Omwonenden en belanghebbenden krijgen morgen een brief met informatie over het plan. Voor een toelichting op het plan en de te doorlopen procedures organiseert de gemeente nog een inspraakavond. Na de inspraakperiode neemt het college een definitief besluit. Als het college instemt, kan Bevasta het stedenbouwkundig plan uitwerken tot een bouwplan.