Gemeente Den Haag

mei 2004
Aanpassing nota dakopbouwen Bloemenbuurt (18 mei)

Het college van B&W heeft de Nota Dakopbouwen Bloemenbuurt op onderdelen aangepast. Dit leidt ertoe dat op een extra aantal plaatsen een dakopbouw niet is toegestaan. Het gaat daarbij om de hoekoplossingen binnen de gesloten bouwblokken. Daarbij wordt afgezien van de mogelijkheid van een dakopbouw ter plaatste van de laatste woning van het blok die direct gelegen is aan de tuin van de hoekwoning van het hieraan grenzende woonblok. Dit vanwege te veel negatieve gevolgen zoals afname van zonlicht, verlies van uitzicht en minder privacy voor de directe buren. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de bezwaren van bewoners in dergelijke situaties.

De nota Dakopbouwen Bloemenbuurt is een toetsingskader voor bouwaanvragen voor een extra bouwlaag. Het is opgesteld vanwege een regelmatige vraag naar de mogelijkheid van een dakopbouw in dit deel van de stad. De voorwaarden worden ook opgenomen in het nieuwe bestemmingsplan voor de Bloemen- en Bomenbuurt dat nu in voorbereiding is.

Inzet van de eerder opgestelde voorwaarden is om ruimte te geven aan dakopbouwen maar wel met behoud van stedenbouwkundige en architectonische kwaliteit. Dat betekent onder meer dat gedetailleerd wordt gekeken naar bijvoorbeeld het bouwmateriaal, de richtlijnen van de welstandsnota, de wijze van aansluiting van de gevel en de gestelde norm van schaduwhinder.
In het westelijk deel van de Bloemenbuurt waar het gaat om dakopbouw bij tweelaagse bebouwing betekent dit nu dat circa 35% van de 1.047 woningen geschikt zijn voor een dakopbouw. In het oostelijk deel waar het dakopbouw bij drie verdiepingen betreft en alleen de bovenste bewoners een dakopbouw kunnen realiseren, gaat het om circa 12% van de 3.357 woningen.