Gemeente Den Haag

mei 2004
Leidschenveen en Ypenburg groeien gestaag (17 mei)

De wijken Leidschenveen en Ypenburg groeien gestaag. Dat is te lezen in de Voortgangsrapportage Leidschenveen -Ypenburg die vandaag door het College van B en W is vastgesteld. Door herprogrammering wordt de bouwstroom van woningen opgevoerd. In zowel Ypenburg als in Leidschenveen start de bouw van winkelvoorzieningen binnen afzienbare tijd. De infrastructurele werken, met name rond de A-12 zijn in volle gang. Zo is de Nootdorpboog in maart aangelegd en is er begonnen met de onderdoorgang van de A-12.

Woningbouw
In Ypenburg zijn per 1 maart 2004 ruim 6.700 gereed. In 2008 worden de laatste woningen opgeleverd. In Leidschenveen is de voorbereiding voor een aantal projecten in volle gang en in het zuidelijk deel heeft de herprogrammering in de wijk Lanen haar vruchten afgeworpen. Duurdere woningen zijn hier vervangen door middeldure woningen. Op dit moment zijn in Leidschenveen 3.800 woningen opgeleverd.

Voorzieningen
De basisvoorzieningen zijn inmiddels aanwezig in stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg, ook al is dat soms in tijdelijke huisvesting. Het winkelcentrum Ypenburg is inmiddels in aanbouw. Bezien wordt hoe de archeologische vondsten kunnen worden ingepast in de plannen. In Leidschenveen is de beginselaanvraag voor het winkelcentrum afgerond. In de zomer van 2004 zal de bouwaanvraag worden ingediend. Volgens planning is de oplevering in 2007.

Infrastructuur en parkeren
Met de bewoners in Ypenburg is overleg en inspraak over de uitbreiding van parkeerplaatsen in hun wijk. Na aanpassing van de gekozen variant zullen in deelplan 1 en 2 in totaal 280 extra parkeerplaatsen worden aangelegd. Voor Leidschenveen wordt een soortgelijke aanpak gevolgd. In september 2003 is gestart met de bouw van de fietstunnel Veenweg en de nieuwe onderdoorgang van de A-12. De fietstunnel is in 2005 gereed en de onderdoorgang zal eind 2005/begin 2006 opgeleverd worden.