Gemeente Den Haag

mei 2004
Samenwerking bij de aanpak van Onrechtmatig Wonen (18 mei)

Morgen - woensdag 19 mei - ondertekenen de directeuren van de Haagse Corporaties: Woningstichting Haag Wonen; dhr. W.Gestel, Staedion Wonen; dhr. P. Manders en Stichting Vestia groep; R. van Eijkeren, directeur Vestia Den Haag Zuid-Oost en wethouder Hilhorst het convenant 'Samenwerking bij de aanpak van Onrechtmatig Wonen'. De samenwerking bestaat uit: de inzet van het Gemeentelijk Meldpunt Onrechtmatig Wonen als centraal registratiepunt van meldingen; maximale informatie-uitwisseling over onrechtmatig wonen (kadastrale gegevens, huurcontracten en gegevens uit de gemeentelijke basisadministratie); en gezamenlijke huisbezoeken op basis van meldingen.
De ondertekening is op het Politiek Terras in het atrium van het Stadhuis en begint om 16.00 uur.

Bij het gemeentelijk meldpunt onrechtmatig wonen kunnen burgers al dan niet anoniem overlast door overbewoning melden. Het meldpunt is te bereiken onder telefoonnummer 070-353 4065 of via het e-mailadres: onrechtmatigwonen@dso.denhaag.nl
In 2003 kwamen er 1083 meldingen binnen bij het meldpunt. Bij controle bleek dat het in 60 gevallen om dusdanig gevaarlijke situaties ging dat de panden direct gesloten en verzegeld zijn. Tot en met 30 april 2004 kwamen 263 meldingen binnen, in 19 gevallen zijn panden gesloten en verzegeld.

Vormen van onrechtmatig wonen zijn: overbewoning, illegale kamerverhuur en onderverhuur. Naast het feit dat woonruimte in beslag wordt genomen door mensen die daar geen recht op hebben, veroorzaakt onrechtmatig wonen vaak overlast.
Bij overbewoning ontstaan sneller lekkages en technische mankementen omdat de woning te intensief gebruikt wordt. Brandgevaarlijke situaties ontstaan wanneer bewoners bouwvoorschriften niet naleven bij het maken van extra kamers of aanleggen van extra stroomvoorzieneningen. Zij brengen hiermee niet alleen zichzelf , maar ook de buurt in gevaar. Achterstallig onderhoud en geluidsoverlast zijn andere klachten die hier vaak mee samengaan. Kortom de leefbaarheid in de hele buurt gaat achteruit. De gemeente weet niet dat er onrechtmatig gewoond wordt, het gebeurt immers stiekem. Zij kan hier pas iets aan doen als de overlast gemeld wordt. Bij een melding gaat de gemeente na of de regels werkelijk worden overtreden. Als dat zo is grijpt de gemeente in.