Gemeente Amsterdam

Video-installatie Trembling Time in Joods Historisch Museum 24 mei 2004 - Joods Historisch Museum

Het Joods Historisch Museum toont tot en met 4 juli 2004 de video-installatie Trembling Time van Yael Bartana in de lege Grote Synagoge. Duur: 6:20 min.

Trembling Time (2001) toont een stroom in slow motion rijdende auto's op een brede snelweg die langzaam tot stilstand komt. Autoportieren zwaaien open, automobilisten stappen uit en gaan midden op de snelweg bewegingsloos naast hun auto staan. Alsof zij gehoor geven aan een geheim signaal stappen zij weer in en zetten hun auto's opnieuw in beweging. De actie wordt vergezeld door geluid dat bestaat uit onderdrukte sirenes, verkeersgeluid, piepende remmen en ondefinieerbaar gemompel. Het geheel van beeld en geluid geeft een heftige ervaring aan de beschouwer die zich afvraagt waarom de automobilisten zomaar uitstappen op een snelweg.

Trembling Time werd gemaakt op een brug over een snelweg in Tel Aviv. Het toont het moment waarop men een minuut stilte in acht neemt tijdens Jom Hazikaron (Memorial Day), de dag waarop de gevallen soldaten van de Staat Israël worden herdacht. Aan de ene kant gaat het werk over de door de Staat bepaalde collectieve herdenking, aan de andere kant over de burgers die dit voorschrift opvolgen. Yael Bartana zegt hierover: 'In today's political climate it is important to pose the question concerning whether these rituals strengthen the nation or whether they merely increase our loyalty to the state whilst at the same time undermining our ability to make an individual judgment'.

Videokunstenares Yael Bartana (1970, Afula, Israël) studeerde aan de Bezalel Academy of Arts and Design in Jeruzalem en na een verblijf in New York aan de Rijksakademie in Amsterdam. Haar werk was ondermeer te zien in de Center for the Arts in Tel Aviv, de Bezalel Academy of Art and Design in Jeruzalem en in PS1 in New York. Onlangs heeft Tate Modern in Londen werk van haar aangekocht. Solo-presentaties waren te zien in ondermeer Büro Friedrich in Berlijn, Herzliya Museum for Contemporary Art en eerder dit jaar in Annet Gelink Gallery in Amsterdam. In haar videowerk vertrekt Bartana vanuit alledaagse gebeurtenissen en verhalen die echter meervoudige interpretaties suggereren die voorbij het voor de hand liggende en het gewone gaan.

Na het weghalen van de oude vaste opstelling en een grondige renovatie is de monumentale Grote Synagoge (uit 1671) helemaal leeg. Reden voor het JHM om Yael Bartana uit te nodigen om een van haar meest indrukwekkende videowerken te laten zien: Trembling Time. Op 21 november 2004 wordt de geheel vernieuwde museale presentatie over de joodse religie, traditie en gebruiken en over de geschiedenis van de joden in Nederland van 1600 tot 1890 geopend.

© Gemeente Amsterdam