Gemeente Rotterdam

Nr. 69
24 mei 2004

Mogelijke oplossing voor 'rotte kiezen'

Gemeente experimenteert met onteigening

De gemeente Rotterdam gaat in de deelgemeente Feijenoord een pand onteigenen op basis van artikel 77, lid 1, sub 2c van de Onteigeningswet. Dit artikel biedt bij ernstig achterstallig onderhoud de mogelijkheid te onteigenen als het opknappen van het pand in het belang is van de volkshuisvesting. De voorgestelde manier van onteigenen is een experiment. Totnogtoe vinden er in Rotterdam vrijwel alleen onteigeningen plaats op basis van een bestemmingsplan of bouwplan.

Het betreffende pand staat in de wijk Hillesluis. De omgeving is de afgelopen jaren opgeknapt door de gemeente en betrokken woningeigenaren. Alleen dit ene pand verkeert nog in zeer slechte staat. Eind 2001 is de eigenaar door het dagelijks bestuur van de deelgemeente aangeschreven op grond van de Woningwet. De eigenaar gaf toen aan het pand zelf te willen opknappen met behulp van subsidie (Particuliere Woningverbetering). Uiteindelijk heeft de eigenaar het plan niet kunnen uitvoeren.

De gemeente heeft er nu voor gekozen een onteigeningsprocedure te starten met als grondslag ernstig achterstallig onderhoud.

Wanneer dit experiment goed verloopt, vormt deze maatregel een goede aanvulling op het reeds in gebruik zijnde instrumentarium. Wellicht is deze - in Nederland pas één keer eerder toegepaste -grond voor onteigening dan ook vaker te gebruiken in de 'slechtere' stukken van de stad.

noot voor de redactie/