PSYCHIATRIE EN FILOSOFIE

Wouter Kusters wint Van Helsdingenprijs

De Van Helsdingenprijs 2003/2004 is toegekend aan Wouter Kusters voor zijn essay 'Met de waan aan de wandel'. Wouter Kusters, 37 jaar oud, is taalkundige. Hij promoveerde in 2003 op een proefschrift gewijd aan complexiteit in taal.

In zijn essay beschrijft de auteur de eigen psychotische belevingen tegen de achtergrond van de professionele aantekeningen van zijn hulpverleners en plaats hij filosofische kanttekeningen bij als vanzelfsprekend gehanteerde onderscheidingen en gedachtegangen binnen de psychiatrie.
Volgens de jury gaat het om een zeer origineel essay, boeiend en toegankelijk geschreven, midden in de driehoek van psychiatrie, filosofie en 'Het Einde der Redelijkheid' (het thema van de essaywedstrijd van dit jaar). Het vormt een sterk pleidooi voor de heden ten dage ondergesneeuwde subjectieve ervaring en betekenisverlening in de psychopathologie.

Aan de wedstrijd om de Van Helsdingenprijs 2004 hebben vijftien auteurs meegedaan.
De Van Helsdingenprijs wordt om de twee jaar uitgereikt door de Stichting Psychiatrie en Filosofie. De Stichting is in 1988 opgericht door Dr. R.L. van Helsdingen, zenuwarts te Hilversum. De Stichting stelt zich ten doel het wetenschappelijk onderzoek te bevorderen op het grensgebied van psychiatrie en wijsbegeerte. Ze doet dit onder meer door het uitreiken van de tweejaarlijkse Dr. R.J. van Helsdingenprijs voor het intellectueel meest stimulerende essay en/of artikel in het Nederlands over het aandachtsgebied. Daarnaast organiseert de Stichting lezingen en symposia naar aanleiding van actuele vraagstukken op het raakvlak van psychiatrie en filosofie. Meer informatie: www.psychiatrieenfilosofie.nl

De prijsuitreiking vindt plaats op 12 juni a.s., 's middags om 14.00 uur in de Internationale School voor Wijsbegeerte, Dodeweg 8, 3832 RD Leusden. Tijdens de uitreiking zal de jury het juryrapport voorlezen en zal de prijswinnaar een toelichting geven op zijn essay. Flip Jan Oenen, arts/systeemtherapeut reageert vanuit de psychiatrie. Belangstellende kunnen de prijsuitreiking gratis bijwonen. Opgave: Secretariaat Stichting Psychiatrie en Filosofie, tel. (030) 297 11 96, e-mail: m.depuy@nfgv.nl

Noot voor de redactie (