Gemeente Lingewaard


Boek over turbulente geschiedenis gemeente Huissen

Zwaan op de woelige baren

foto uit gedenkboek Huissen
"Wat zal ik nu toch met dat Huissen moeten aanvangen? (...) niemand, niemand weet ik, die op dat plaatsje naar behoren zal kunnen burgemeesteren (...) 't is lastig, lastig". Een wanhopige commissaris van de koning zou dit in 1867 hebben verzucht, terwijl hij piekerde over aanstelling van een nieuwe burgemeester in Huissen.

In 1887 wilde baron Van Voorst tot Voorst burgervader worden in het stadje. Op het provinciehuis vroegen ze de baron of hij wel wist waar hij aan begon. Huissen zou namelijk voor een burgemeester de lastigste gemeente van de provincie zijn.

Dit en nog veel meer staat te lezen in het boek Zwaan op de woelige baren, dat historicus Ferdinand van Hemmen over de turbulente geschiedenis van de gemeente Huissen heeft geschreven. Vrijdag 28 mei wordt het gepresenteerd. Een dag later start de gemeente Lingewaard met de verkoop.

Kort voor de gemeentelijke herindeling gaf het Huissense college van burgemeester en wethouders aan Van Hemmen opdracht om de geschiedenis van de gemeente te schrijven. Het zou zijn tweede boekwerk over het verleden van een Betuwse gemeente worden. Eerder schreef hij Motor van het Dorpsleven, een boek over de historie van de gemeente Bemmel.

Geen goede naam
In het rijk geïllustreerde boek over Huissen is te lezen dat de Huissense bestuurders geen goede naam hadden bij het hogere gezag. Van Hemmen: "Landelijk overheerste het beeld dat Huissenaren tegendraads en herrieschoppers waren en dat ze niet wilden meewerken aan vooruitgang. Maar was dat beeld wel terecht?" Ferdinand van Hemmen geeft antwoord in zijn boek.

In 1816 ging Huissen definitief over van een Kleefse enclave in Gelderland naar Nederland. Twee jaar later startte een vernieuwde gemeente Huissen, die meer dan 180 jaar zou bestaan. In negen hoofdstukken behandelt de auteur de grote veranderingen die sindsdien plaatshadden.

Tijdens de officiële presentatie op vrijdag 28 mei zal burgemeester Rob Persoon het eerste boek kopen.

Verkoop
Zaterdag 29 mei krijgt iedereen de mogelijkheid om de Zwaan op de woelige baren tegen kostprijs van 20 euro in hun bezit te krijgen. Het boek heeft een oplage van 4000 exemplaren.

De verkoop vindt op 29 mei plaats van 10.00 tot 15.30 uur in de Antoniuskapel, gelegen aan de Langekerkstraat te Huissen. De auteur is dan ook aanwezig om het boek te signeren.

Vanaf dinsdag 1 juni is het boek op alle werkdagen tijdens de kantoortijden te koop in de gemeentekantoren van Huissen en Bemmel.

Artikel geplaatst op 24 mei 2004.