Gemeente Utrecht

POSITIEF RESULTAAT GEMEENTEREKENING

De gemeente Utrecht heeft 2003 afgesloten met een positief boekhoudkundig resultaat van EUR 22,5 miljoen. De gemeenterekening is maandag 24 mei 2004 gepresenteerd door het college van burgemeester en wethouders. In 2003 heeft de gemeente bijna EUR 1,9 miljard uitgegeven.

Bij de besteding van het boekhoudkundig resultaat is de gemeente gehouden aan eerdere besluiten en aan financiële spelregels. Van het resultaat valt EUR 4,8 miljoen onder de noemer techniek. De besteding van dit bedrag ligt min of meer vast (bijvoorbeeld verrekeningen met grondexploitaties). Een ander deel van het resultaat (EUR 6,5 miljoen) komt volgens de spelregels ten goede aan de gemeentelijke diensten. Verder stelt het college voor om EUR 5,3 miljoen te gebruiken om een aantal reserves van gemeentelijke diensten meer op peil te brengen, zoals al eerder is afgesproken met de gemeenteraad. Op basis van eerdere besluitvorming wordt EUR 1,4 miljoen in gemeentebrede reserves en voorzieningen gestort, en met EUR 3,4 miljoen worden incidentele nadelen opgelost. Tot slot vindt het college het vanwege de voortdurende slechte economische omstandigheden van belang om voorbereid te zijn op lagere uitkeringen uit het gemeentefonds. Er is daarom circa EUR 1 miljoen achter de hand gehouden om tegenvallers op te vangen.

Wethouder Lenting kan zich niet verenigen met het besluit inzake de verdeling van de middelen zoals genoemd in bijlage 6 (aanvulling dienstbedrijfsreserves), vanwege de volstrekt willekeurige en onrechtvaardige verdeling over de diensten. De mitsen in de overwegingen worden door hem niet ondersteund of geaccepteerd, zonder dat duidelijk is wat de betekenis is van de algemene dienstreserve.

De gemeenterekening komt aan de orde in alle raadscommissies vanaf 15 juni 2004 en in de gemeenteraad op 1 juli 2004.